Vesti
Politika

Spahiu: Nepotrebno i štetno zaoštravanje odnosa

Izjava Ramuša Haradinaja, nekadašnjeg lidera OVK , zapravo njegova pretnja upućena srpskom premijeru Aleksandru Vučiću da se "ne igra sa Albancima" i da se "ne kači sa njim", ne priliči jednom političaru, kazao je analitičar Nedžmedin Spahiu.
Spahiu: Nepotrebno i štetno zaoštravanje odnosa
Nedžmedin Spahiu (Foto arhiva Kim)

Analitičar iz Mitrovice Nedžmedin Spahiu kaže da je zaoštravanje odnosa između Prištine i Beograda nepotrebno i štetno.

"Izjavu Ramuša Haradinaja mogu da razumem, zato što je on revoltiran time što je četiri meseca proveo u Francuskoj. Međutim, takve izjave ne priliče nijednom političaru, ni na Kosovu, ni u Srbiji", rekao je Spahiu.

"Svako dalje zaoštravanje odnosa uticaće i na dijalog", ističe Spahiu.

"Dijalog treba da se nastavi, jer on nema alternativu", dodaje on.

Govoreći o vanrednim izborima na Kosovu, Spahiu ističe da su na pomolu, te da će "najverovatnije biti održani u junu".Ostale vesti

Zeman: Nismo povukli priznanje, ali nikada nismo otvorili ambasadu
Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da je nastojao da njegova zemlja povuče priznanje Kosova, što nije uspelo, ali je podsetio da ni on, ni njegov prethodnik nisu dali saglasnost da Češka ima ambasadora u Prištini.
  • 30.01.2023
Novi „non-pejper“: Posledice po Beograd i Prištinu ako ne prihvate predlog EU
Kosovo je slobodno da ne osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom i može u potpunosti da se povuče iz Sporazuma iz 2013, ali tada mora da „snosi posledice poništavanja svih dosadašnjih dostignuća (slobodno kretanje, pozivni broj Kosova +383, integracija severnog dela, kontrola dva granična prelaza sa Srbijom i dr)“, stoji u poslednjem non-pejper dokumentu koji je ekskluzivno objavio Albanian Post.
  • 30.01.2023
Milanović: Mi i međunarodna zajednica smo „uzeli Kosovo od Srbije“, to je otimanje

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da su međunarodna zajednica i njegova zemlja anektirali Kosovo, „uzeli ga od Srbije“.

  • 30.01.2023
Demostat: Srbija u EU do 2030. godine ako prihvati evropski plan za kosovsko pitanje
Jasna perspektiva članstva Srbije u Evropskoj uniji, investicije u energetski sektor i oslobađanje zavisnosti od Rusije u toj oblasti, dolazak američkih i evropskih kompanija deo su onog što bi Srbija mogla da očekuje ukoliko pristane na predlog Zapada za rešavanje kosovskog pitanja, piše danas istraživačko-izdavački centar Demostat.
  • 30.01.2023
Šole i Eskobar: Vreme je za osnivanje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija ponovo su stavile naglasak na integraciju Zapadnog Balkana u transatlantsku porodicu. Predsednik Bajden i kancelar Šolc su u februaru 2022. godine potvrdili spremnost i opredeljenost „da se posao integracije Zapadnog Balkana privede kraju... kako bi se konačno ostvarila Evropa koja je celovita, slobodna i u miru“.
  • 30.01.2023
Đurić: ZSO je uslov da bi se s Prištinom nastavili razgovori
Ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, izjavio je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu "uslov svih uslova" da bi se s vlastima u Prištini nastavili razgovori i došlo do nekog konačnog rešenja.
  • 29.01.2023