Vesti
Politika

Spahiu: Nakon izbora Tačija počeo rascep opozicije

Analitičar Nedžmedin Spahiu smatra da je izbor Hašima Tačija presudan za dalja politička odvijanja na Kosovu.
Spahiu: Nakon izbora Tačija počeo rascep opozicije
Nedžmedin Spahiu (Foto Kim)

Spahiu je izjavi za RTV KIM rekao da je odmah nakon izbora novog kosovskog predsednika došlo do razilaženja predstavnika opozicionih partija.

 „Vidimo da je nakon toga već počeo rascep opozicije. Siguran sam da će biti izbora ove godine. Da li će opozicija uspeti da ide u jedan blok ili ne to je sada pod velikim znakom pitanja. Ukoliko bi bile u istom bloku, bila bi pobednik izbora a ukoliko ne onda možemo očekivati da će PDK ući u vlast sa nekim od opozicionih partija“, kaže Spahiu.

Osvrnuvši sa na govor predsednika Tačija na inauguraciji i njegovu poruku da „dijalog nema alternativu“, Spahiu kaže da je takvu poruku trebalo da uputi pre nekoliko godina.

„Ono što je rekao o dijalogu sa Beogradom, mislim da je to trebalo da kaže pre pet, šest godina. Od početka je trebalo kazati to što je sada pričao jer zaista dijalog nema alternativu i treba da ide bržim tempom“, kaže Spahiu u izjavi za RTV KIM.Ostale vesti

Vlada Kosova pokrenula zahtev za otvaranje ambasade u Izraelu
Premijer Kosova Avdulah Hoti sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Melizom Haradinaj Stublom i dao joj saglasnost da predsedniku uputi zahtev za otvaranje diplomatske misije u Izraelu, navodi se u objavi premijera na Fejsbuk nalogu.
  • 20.10.2020
Hiseni: Ustav Kosova se neće menjati
Kosovski državni koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni uveren je da nijedan sporazum, ukljućujući i onaj o ZSO, neće početi da se primenjuje ako ne bude uzajamnog priznavanja, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 20.10.2020
Kosovska vlada usvojila plan za sprovođenje vašingtonskog sporazuma
Kosovska vlada je usvojila listu akcija usmerenih na sprovođenje sporazuma iz Vašingtona koji se bavi ekonomskom normalizacijom između Beograda i Prištine.
  • 20.10.2020
EU: Lajčak pogrešno interpretiran, ustavne izmene važe i za Beograd
Zvanični Brisel je ocenio da je izjava Specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka o ustavnim izmenama pogrešno interpretirana.
  • 19.10.2020
Bajden: Nezavisnost Kosova nepovratan proces

Kandidat za predsednika SAD Džo Bajden izjavio je da će preokrenuti, kako je naveo, "neuravnoteženi pristup" administracije američkog predsednika Donalda Trampa prema Srbiji i Kosovu, obnavljajući, prema njegovoj oceni, "pravdu i jednakost u odnosima".

  • 18.10.2020
Kritike iz Prištine zbog izjave Lajčaka da Ustav nije Biblija
Predsednica kosovske Skupštine Vjosa Osmani izjavila je da nikada nije rekla da se slaže da se Zajednica opština sa srpskom većinom formira u skladu sa sporazumom iz 2015. godine i da izjava specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka u Beogradu nije tačna.
  • 18.10.2020