Vesti
Politika

Spahiju: Pokušaj stvaranja entiteta

Analitičar Nedžmedin Spahiju smatra da se Zajednicom srpskih opština pokušava stvoriti srpski entitet na Kosovu, što neće dobrineti stabilnosti.
Spahiju: Pokušaj stvaranja entiteta
Nedžmedin Spahiju (Foto arhiv KIM)

“Ocigledna je težnja Beograda da Kosovo bude podeljeno u entitete koji će ličiti na Bosnu i Hercegovinu. Ako postoje ambicije da se od Zajednice srpskih opština pravi nešto poput Republike Srpske onda to neće biti održivo. Na kraju to će zavisiti od mnogih faktora, najviše od međunarodne zajednice”, ocenjuje Spahiju.

On je u tom kontekstu kazao da pobeda GI Srpska u 9 od 10 opština sa srpskom većinom, a koju je na lokalnim izborima podržala Vlada Srbije, nije dobar pokazatelj demokratije. Spahiju je objasnio da Beograd pokušava da opštine koje je osvojila GI Srpska izoluje od drugih kosovskih opština, kako bi “postigao neki interes koji je kratkog veka”.

“Kosovo, Srbija, Albanija i ceo Zapadni Balkan u neposrednoj blizini trebalo bi da postanu deo EU, tako da će onda i mnoge barijere, popute ekonomskih nestati. U takvom slučaju stvaranje novih granica između Kosova i Srbije je samo gubljenje vremena. Ulaskom u EU granice neće biti važne”, zaključuje Spahiju.Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021