Vesti
Politika

Šoltes: Kosovo sada nije na putu vizne liberalizacije

Kosovski političari nisu slušali moje prethodnike da ratifikuju sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, kako bi Kosovo ostvarilo viznu liberalizaciju, rekao je izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Igor Šoltes, navodeći da Kosovo sada nije na putu vizne liberalizacije.
Šoltes: Kosovo sada nije na putu vizne liberalizacije
Igor Šoltes (Foto Kim)

Komentarišući izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da bi Kosovo moglo da ostvari liberalizaciju viza do marta, Šoltes je za "Gazeta ekspres" rekao da se želje kosovskih političara ne uklapaju u stvarnost.

"Voleo bih da su njegove reči istinite, ali dani brzo prolaze, a ja ne vidim mnogo napretka", rekao je Šoltes.

On je podsetio da je Kosovo 2016. godine bilo na putu ka liberalizaciji viza.

"S obzirom na to da sam veoma upoznat sa unutrašnjim procedurama Evropske unije, moja prethodnica Ulrike Lunaček rekla je kosovskim političarima da će silazak sa tog puta usporiti proces do daljnjeg. Zbog ovoga je ona insistirala da se demarkacija granice sa Crnom Gorom ratifikuje što je pre moguće. Nisu poslušali njen savet. Kosovo sada nije na ovom putu i ne znam kada će moći da se ponovo priključe. Ovo je propuštena prilika, građani Kosova sada plaćaju cenu", rekao je Šoltes.Ostale vesti

Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021