Vesti
Politika

Šole „ohrabrio“ Vučića i Kurtija uoči nastavka dijaloga u Ohridu

Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole imao je sinoć odvojene telefonske razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, uoči njihovog susreta koji će se održati danas u Ohridu.
Šole „ohrabrio“ Vučića i Kurtija uoči nastavka dijaloga u Ohridu
Derek Šole (Foto AFP/Profimedia)

Šole je na Tviteru napisao da je imao odličan razgovor sa predsednikom Vučićem.

„Saglasili smo se o važnosti konstruktivnog angažovanja na konsolidovanom evropskom predlogu 18. marta. Ponovo sam potvedio podršku SAD dijalogu uz posredovanje EU, i koristi koje će normalizacija odnosa doneti Srbiji i celom regionu Zapadnog Balkana“, naveo je američki diplomata.

Šole je u odvojenoj poruci naveo da je o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije razgovarao i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

„Implementacija će otvoriti značajne koristi za obe zemlje i pokazati posvećenost mirnoj budućnosti regiona“, poručio je savetnik Stejt departmenta.

Vučić i Kurti sastaće se danas u Ohridu, u okviru dijaloga o normalizaciju odnosa, uz posredstvo EU.

Predsednik Srbije izjavio je sinoć da u nastavku razgovora sa kosovskim premijerom u Ohridu „neće ništa da potpiše“, ali da će „razgovarati o normalizaciji odnosa“.Ostale vesti

Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023
Pretnje Kurtiju zbog ZSO

Bivši savetnik kosovskog premijera Aljbina Kurtija Škeljzen Gaši saopštio je da će gađati Kurtijevu kuću Molotovljevim koktelom, ako bude formirao Zajednicu opština sa srpskom većinom.

  • 21.03.2023