Vesti
Politika

Šole: Nisam došao da bih postavljao ultimatume, već da podržim dijalog

Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole izjavio je u Beogradu da nije došao u posetu da bi postavljao ultimatume, već da podrži dijalog Srbije i Kosova.
Šole: Nisam došao da bih postavljao ultimatume, već da podržim dijalog
Derek Šole (Printskrin FoNet)

Na konferenciji za novinare posle odvojenih sastanaka sa najvišim zvaničnicima Srbije, Šole je rekao da je osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO) ključno pitanje koje mora da bude rešeno.

„Mi verujemo da je osnivanje ZSO u skladu sa Ustavom Kosova, a ne da je kontradiktorno. Osnivanje ZSO je ključno pitanje koje mora da se reši. O tome smo razgovarali i juče u Prištini i naš stav je da to treba da se sprovede u delo. Treba da bude implementirano i u skladu je sa Ustavom Kosova“, kazao je Šole.

Na pitanje da li ZSO treba da se osnuje u skladu sa Briselskim sporazumom, Šole je rekao da ne želi „da ulazi u detalje o tome kako treba da se sprovede u delo“, i dodao da SAD „veruju da treba da se sprovede“.

Naveo je da ga je američki državni sekretar Entoni Blinken zamolio da poseti Zapadni Balkan na početku godine jer je ovo ključni trenutak za Evropu zbog rata u Ukrajini, a time i za region.

„Nisam došao ovde da bih postavljao bilo kakve ultimatume, već da izrazim punu podršku dijalogu uz posredstvo EU i da istražimo pristupe i načine na koje možemo da nastavimo dalje ovim putem. To ćemo uraditi u bliskoj saradnji sa kolegama iz EU“, kazao je Šole.

Dodao je da je specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji je sa njim bio u Beogradu, boravio ove nedelje u Briselu i razgovarao sa čelnicima EU o daljim koracima.

„U razgovorima sa njim došli smo do pozitivnih rešenja za put dalje i radujem se radu na tome u narednim danima“, rekao je Šole.

On je kazao da Zapadni Balkan ima dosta potencijala, ali i mnogo problema koji bi mogli da ugroze te potencijale, poput nedavne krize na severu Kosova.

Naveo je da veruje u kompromis Beograda i Prištine i dodao da je on moguć i u ovoj godini, a da se do njega dolazi dijalogom uz posredstvo EU.

Šole je rekao da je imao „veoma pozitivne razgovore“ sa najvišim zvaničnicima Srbije i dodao da sa predsednikom Aleksandrom Vučićem „ima veoma dobar odnos“.

Posle odvojenih sastanaka sa Vučićem, premijerkom Srbije Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, Šole je kazao da su razgovarali o brojnim pitanjima, da je istaknuto da je Srbija važan partner SAD i da odnose dve zemlje treba dodatno unaprediti.

Šole je rekao da se u Beogradu sastao i sa predstavnicima civilnog društva, sa kojima je razgovarao o slobodi medija, vladavini prava i borbi protiv korupcije, „važnim pitanjima koja su u središtu zdrave demokratije“.

„SAD snažno veruju da su slobodni i otvoreni mediji apsolutno ključni za funkcionisanje demokratije. To je poruka koju ne šaljemo samo u Srbiji, nego širom sveta, tako da je i to bila tema razgovora (sa državnim vrhom)“, naveo je Šole.

Dodao je da je na sastancima sa Vučićem, Brnabić i Dačićem „manje pričao i pažljivo slušao kako oni vide perspektivu Srbije i regiona“.

Upitan da li SAD i dalje insistiraju da Srbija uvede sankcije Rusiji, Šole je rekao da Vašington to očekuje od svih država, ali je i ukazao na stav koji je Beograd zauzeo u UN, glasajući u nekoliko navrata za osudu ruske agresije na Ukrajinu.

 Ostale vesti

EU odbila učešće prištinske delegacije bez fusnote na donatorskoj konferenciji
Evropska unija onemogućila je danas kosovskom ministru finansija Hekuranu Muratiju da učestvuje na donatorskoj konferenciji za Tursku i Siriju u Briselu, insistirajući da Kosovo bude predstavljeno uz fusnotu.
  • 20.03.2023
Direktor Kosovske policije posetio stanice na severu Kosova
Novoimenovani direktor Kosovske policije Gazmend Hodža obišao je danas, zajedno sa svojim zamenikom Dejanom Jankovićem, policijske stanice na severu Kosova, odnosno direkcije regiona Mitrovica Sever, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 20.03.2023

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je da je delegacija Kosova na sastanku u subotu u Ohridu bila maksimalno posvećena i konstruktivna, ali i kreativna sa ponudama i predlozima koje je "druga strana" odbila.

  • 20.03.2023
„Albanci su ostavljeni na kiši“: Nemačka štampa o pregovorima u Ohridu
Da li je Srbija u Ohridu de fakto priznala Kosovo i ko je tu napravio veće ustupke? To razmatra štampa na nemačkom.
  • 20.03.2023
Makleod: Srbija i Kosovo dogovorom u Ohridu napravili hrabar korak napred

Ambasadorka Velike Britanije u Beogradu, Šan Makleod, izjavila je danas da su lideri Srbije i Kosova napravili hrabar i značajan korak napred postizanjem dogovora u subotu u Ohridu.

  • 20.03.2023
Kurti u četvrtak pred poslanicima o sastanku u Ohridu
Kosovski premijer Aljbin Kurti govoriće pred poslanicima Skupštine Kosova o sastanku održanom u Ohridu prošlog vikenda. 
  • 20.03.2023