Vesti
Politika

Šole: Konačni dogovor Kosova i Srbije zahtevaće teške izbore

Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će konačni sporazum Kosova i Srbije zahtevati “teške izbore” i “političku hrabrost”.

Šole: Konačni dogovor Kosova i Srbije zahtevaće teške izbore
Derek Šole (Foto AP)

“Obe vlade moraju da budu u stanju da pokažu spremnost na kompromis. Mislimo da su ovi kompromisi mogući. Pokušavamo da pronađemo kreativna rešenja kako bismo im pomogli da naprave te kompromise”, naveo je Šole.

U intervjuu koji je dao dan uoči posete pet međunarodnih predstavnika Kosovu, Šole je rekao da je ovo “važan trenutak” i izrazio nadu da će biti ostvaren napredak u procesu dijaloga za normalizaciju odnosa.

Komentarišući nedavnu odluku Vlade Kosova da ne dozvoli kretanje vozilima sa nelegalnim srpskim registarskim oznakama KM, koja su registrovana od decembra na dalje, Šole je rekao da je to “upravo korak koji SAD nisu želele da vide”.

Mislim da koraci koje je u poslednja 24 sata najavila Priština nisu dosledni ni slovu ni duhu dogovora postignutog krajem novembra (2022. godine) kojim je okončana prethodna kriza.

Mislimo da unilateralne poteze ne bi trebalo da najavljuje nijedna strana i trebalo bi da imamo koordinisan način na koji treba da se krene napred, tako da ovakve stvari ne bi dovele do krize koju zaista treba da izbegnemo i odvratile pažnju sa važnog posla, odnosno dijaloga.

Ovog petka se održava veoma važna serija sastanaka koji će okupiti na jednom mestu savetnike za nacionalnu bezbednost Nemačke, Francuske i Italije, zajedno sa predstavnikom EU i Gabrijelom Eskobarom, predstavnikom Stejt Departmenta za Zapadni Balkan.

Razgovarali smo mnogo o važnosti ovih sastanaka, o nekim detaljima, kada sam bio u Prištini i Beogradu prošle nedelje. Zaista želimo da oni (pregovori) uspeju i ovakve vrste najave dovode do odvraćanja i mogu da dovedu do krize koja ceo ovaj napredak čini težim.

Na pitanje koji su neki od teških izbora koje dve strane moraju da naprave Šole je rekao da nije pametno da o tim izborima priča javno.

“Sad kada sam to rekao, obe vlade moraju biti u stanju da pokažu volju za kompromisom. Mi mislimo da su ti kompromisi mogući, pokušavamo da dođemo do kreativnih rešenja kako bismo im pomogli da naprave te kompromise, ali takođe želimo da budemo jasni oko mogućeg puta. Mislimo da su dobre strane postizanja dogovora, kretanja ka normalizaciji veoma jasne, za Kosovo i za Srbiju.

Po mom mišljenju, to bi nesumnjivo učinilo živote ljudi na Kosovu i u Srbiji boljim, ukoliko bi Kosovo i Srbija uspeli da ovo reše i normalizuju svoj odnos, u skladu sa onim što je izneto u predlogu EU.

Ali, još je dosta detalja koji se moraju razraditi. Ne želim da obmanjujem vašu publiku na bilo koji način – to će biti teško kao i svi pregovori na Balkanu. Ali, mislimo da ima nade i da je ovo trenutak za mogućnosti” rekao je Šole.

Rekao je da ne vidi pomak u formiranju Zajednice srpskih opština, ali da su “bili veoma jasni – i javno i privatno – da verujemo da Zajednica opština sa srpskom većinom treba da bude uspostavljena i funkcionalna, ima nekih detalja koji treba da se razrade po tom pitanju”.

Ali, verujemo da je to obaveza koja je preuzeta ranije, da je uspostavljanje Zajednice u skladu sa Ustavom Kosova. Veoma smo jasno sa našim kolegama u Prištini da to nije nešto poput entiteta Republike Srpske, da SAD ne bi to prihvatile i da to nije ono što mi guramo, rekao je.

Ali, čuo sam direktno od lidera Srba na severu Kosova o značaju koji oni pridaju uspostavljanju Zajednice opština , u smislu da se oni osećaju na neki način distancirano od odluka koje se donose o njihovoj zajednici i da žele da budu deo procesa, u kom bi preuzeli više odgovornosti za svoju budućnost.

To je nešto što mi veoma promovišemo, mi verujemo da je to u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova i reč je o primeni odluke koja je već doneta pre nekog vremena.Ostale vesti

Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023