Vesti
Politika

Šole danas u Skoplju i Prištini, sutra u Beogradu

Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole razgovorima u Skoplju danas počinje posetu Zapadnom Balkanu tokom koje će boraviti i u Prištini i Beogradu.
Šole danas u Skoplju i Prištini, sutra u Beogradu
Derek Šole (Foto AP)

Sa predstavnicima vlade Severne Makedonije Šole će danas razgovarati o nizu pitanja, uključujući energetiku, ekonomiju i borbu protiv korupcije, saopštio je Stejt department.

Američki zvaničnik potom odlazi u Prištinu gde će sa predstavnicima kosovske vlade, političkim liderima i predstavnicima civilnog društva razgovarti o naporima SAD da pomognu u unapređenju evroatlantskih integracija Kosova, kao i o dijalogu, pod vođstvom EU, za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, usredsređenih na međusobno priznavanje.

Savetnik Šole će se sa Vjosom Osmani sastati u 13.30, a sa Aljbinom Kurtijem sat kasnije. Prethodno će Vlada Kosova od 10.00 održati sednicu.

U četvrtak, 12. januara Šole će boraviti u Beogradu gde će sa rukovodstvom Srbije razgovarati o energetskoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka cilju Srbije u pogledu pristupanja EU, te o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i bezbednosti i njenom kontinuiranom angažovanju u dijalogu koji vodi EU u cilju normalizacije odnosa sa Kosovom, dodaje se u saopštenju.Ostale vesti

EU odbila učešće prištinske delegacije bez fusnote na donatorskoj konferenciji
Evropska unija onemogućila je danas kosovskom ministru finansija Hekuranu Muratiju da učestvuje na donatorskoj konferenciji za Tursku i Siriju u Briselu, insistirajući da Kosovo bude predstavljeno uz fusnotu.
  • 20.03.2023
Direktor Kosovske policije posetio stanice na severu Kosova
Novoimenovani direktor Kosovske policije Gazmend Hodža obišao je danas, zajedno sa svojim zamenikom Dejanom Jankovićem, policijske stanice na severu Kosova, odnosno direkcije regiona Mitrovica Sever, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 20.03.2023

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je da je delegacija Kosova na sastanku u subotu u Ohridu bila maksimalno posvećena i konstruktivna, ali i kreativna sa ponudama i predlozima koje je "druga strana" odbila.

  • 20.03.2023
„Albanci su ostavljeni na kiši“: Nemačka štampa o pregovorima u Ohridu
Da li je Srbija u Ohridu de fakto priznala Kosovo i ko je tu napravio veće ustupke? To razmatra štampa na nemačkom.
  • 20.03.2023
Makleod: Srbija i Kosovo dogovorom u Ohridu napravili hrabar korak napred

Ambasadorka Velike Britanije u Beogradu, Šan Makleod, izjavila je danas da su lideri Srbije i Kosova napravili hrabar i značajan korak napred postizanjem dogovora u subotu u Ohridu.

  • 20.03.2023
Kurti u četvrtak pred poslanicima o sastanku u Ohridu
Kosovski premijer Aljbin Kurti govoriće pred poslanicima Skupštine Kosova o sastanku održanom u Ohridu prošlog vikenda. 
  • 20.03.2023