Vesti
Politika

Šolc: Ukrajina pripada Evropi, ali ne zapostavimo Zapadni Balkan

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u ponedeljak uveče u Berlinu da nije realno da zemlje poput Ukrajine brzo uđu u Evropsku uniju i predložio nov, politički oblik njihovog povezivanja sa Evropom. Makronov domaćin, kancelar Olaf Šolc, smatra da je taj predlog "veoma zanimljiv".
Šolc: Ukrajina pripada Evropi, ali ne zapostavimo Zapadni Balkan
Nemački kancelar Olaf Šolc je posle susreta sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u ponedeljak u Berlinu skrenuo pažnju na napredak zemalja Zapadnog Balkana u procesu pridruživanja EU, a posebno na Severnu Makedoniju. (Foto Kay Nietfeld/dpa)

Takav oblik saradnje može da osnaži stabilnost i demokratiju u Evropi, naveo je Makron koji je u subotu počeo drugi mandat.

Kako je objasnio, reč je o pitanjima poput odbrane i solidarnosti izvan NATO, energetici, infrastrukturi i slobodi putovanja. Istovremeno, ne treba odbiti države koje su naprednije u procesu pristupanja EU. Savez sa saradnju može da obuhvati i Britaniju.

Kancelar Šolc je, povodom zahteva Ukrajine za članstvo u EU, rekao da ta država pripada evropskoj porodici. EU, prema njegovim rečima, može da bude snažna jedino ako njene države članice primenjuju niz kriterijuma, na primer vladavinu prava i one o privredi.

U isto vreme, u Evropi ima puno zemalja, veoma sličnih državama EU u težnji ka slobodi i demokratiji, koje žele bliže veze sa Unijom. Neophodno je naći rešenje za to, rekao je Šolc.

Međutim, to ne znači da države kojima je EU već ponudila perspektivu pridruživanja i koje su donele "hrabre odluke" u nekom trenutku ne treba nagraditi. Šolc je skrenuo pažnju na zemlje Zapadnog Balkana, a posebno na Severnu Makedoniju.

Makron i Šolc su u Berlinu pozvali na konkretne korake ka prekidu vatre u Ukrajini. "Želimo da postignemo prekid vatre što pre," rekao je Makron. Samo tako pregovori između Ukrajine i Rusije mogu da dovedu do mira i povlačenja ruskih trupa. "To je naš cilj."

Šolc je isto rekao da su neophodni hitni i odlučni koraci ka okončanju sukoba, ali i da ne treba očekivati da Ukrajina prihvati mir pod okupacijom i da se odrekne svog suvereniteta i integriteta.

Govor ruskog predsednika Vladimira Putina na vojnoj paradi u Moskvi u ponedeljak nije nagovestio smirivanje, rekao je francuski predsednik. Mnogi analitičari su od Putina očekivali još oštriji govor, najavu opšte mobilizacije ili zvaničnu objavu rata Ukrajini.

Kada je reč o Makronovom predlogu o izmeni ugovora EU, Šolc je bio skeptičan. Veća efikasnost u mnogim oblastima moguća je i bez promene ugovora, rekao je kancelar. Na primer, u EU se danas mnogo više nego ranije odluke donose većinski, a ne jednoglasno.

Makron je ranije u ponedeljak, u Strazburu, predložio sveobuhvatnu reformu EU i promenu osnovnih ugovora. Podržao je predlog Evropskog parlamenta o sazivanju ustavotvornog konventa. Međutim, 13 država EU izjasnilo se protiv tog predloga.

Makronova poseta Berlinu bilo je njegovo prvo putovanje u inostranstvo posle inauguracije. On je pre dve nedelje po drugi put izabran za predsednika Francuske. Pariz ovom brzom, tradicionalnom, inauguralnom posetom ističe važnost odnosa dve zemlje.Ostale vesti

Borelj se nada sastanku Vučića i Kurtija
Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na poštovanje i primenu svih do sada postigutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i na nastavak razgovora pod pokroviteljstvom EU.
  • 17.05.2022
Kosovska vlada uvela nove sankcije Rusiji, ali i Belorusiji
Kosovska vlada na današnjoj sednici usvojila je novi set sankcija protiv Rusije, što je ujedno drugi set od početka rata u Ukrajini.
  • 16.05.2022
Berbok: Važna podrška Kosovu i Srbiji u procesu normalizacije odnosa
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je danas, uoči Saveta šefova diplomatije EU u Briselu, da EU mora ne samo dalje da pruža podršku Zapadnom Balkanu, već i da ispuni dato obećanje da taj region uvede u Uniju, kao i da je za nju lično važno da Kosovo i Srbiju dobiju podršku u procesu normalizacije odnosa.
  • 16.05.2022
Dačić sa Bakojanis o prijemu Kosova u SE
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa šeficom delegacije grčkog parlamenta u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope (PSSE) Dorom Bakojanis i izneo poziciju Srbije da bi prijem Kosova u Savet Evrope bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom Saveta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ta organizacija.
  • 16.05.2022
Bisljimi: Prijava Savetu Evrope usaglašena sa prijateljima
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi ocenio je da je sada pravi trenutak za podnošenje zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope.
  • 16.05.2022
Selaković i Varhleji o EU, Kosovu, Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Briselu sa komesarom EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem.

  • 16.05.2022