Vesti
Politika

Šolc: Nemačka pruža okvir za postizanje sporazuma

Nemački kancelar Olaf Šolc je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem rekao da tema priznanja Kosova treba da bude deo dijaloga sa Srbijom.
 • 04.05.2022
 • 17:19 h > 17:55
 • Politika
 • izvor: Ekonomia online, Gazeta Express, dpa, Kim
 • komentara:
 • pregleda: 382
Šolc: Nemačka pruža okvir za postizanje sporazuma
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je, ne navodeći detalje, da na Zapadnom Balkanu postoje faktori kojima diriguje Kremlj, dodajući da je to opasnost za mir i bezbednost. (Foto Wolfgang Kumm/dpa)

Do tog (sporazuma) će doći dve zemlje i ima mnogo detalja, ali tu je naravno i ono što je Nemačka već dugo podržava, odnosno priznanje Kosova, rekao je Olaf Šolc.

"To su teme koje zahtevaju kratkoročne ili dugoročne strategije, ali sve one moraju brzo da napreduju, tako da mi dajemo podršku u tom pogledu i pružamo okvir da se to postigne", dodao je on.

Šolc je dalje naveo da vidi spremnost strana za dogovor.

"Mi ne sudimo ko je u pravu, ali nudimo mogućnost da lideri koji to mogu preuzmu vođstvo. Imam utisak da je volja velika da se napreduje i dodatno treba uzeti u obzir neke stvari. Prva je oživljavanje Berlinskog procesa koji je doprineo Balkanu, a druga je pitanje članstva u EU. Svi znamo da su za to realni izgledi i da se o tome vredi dogovoriti", rekao je nemački kancelar.

Šolc je najavio intenziviranje rada u okviru Berlinskog procesa i potpisivanje četiri sporazuma na Zapadnom Balkanu u drugoj polovini ove godine, kao i svoju posetu regionu.

Nemački kancelar Olaf Šolc je obećao podršku Kosovu za planirano članstvo u Evropskoj uniji: "Zapadni Balkan pripada Evropi," rekao je posle razgovora s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Berlinu. Međutim, vitalno je važno da postoji razumevanje između Kosova i susedne Srbije, prenela je dpa.

Kurti: Ono što se danas dešava u Ukrajini Kosovo doživelo pre 23 godine

Kosovski premijer Aljbin Kurti je na zajedničkoj konferenciji sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu rekao da je Kosovo ispunilo svoje zadatke po pitanju vizne liberalizacije i da je sada red da to učini i EU.

"U julu će poći četiri godine od kada je Evropska komisija po drugi put preporučila liberalizaciju viznog režima za Kosovo i utvrdila da je Kosovo ispunilo sve kriterijume. Sada je vreme da se kaže da je dosta", rekao je Kurti.

Premijer Kosova je u Berlinu naveo da Kosovo pozdravlja samo regionalne inicijative sa Evropskom unijom unutar njih, prenosi Gazeta Ekspres.

"Kosovo ne prihvata druge inicijative. Ne pozdravljamo sve druge paralelne inicijative koje žele da otvore Balkan silama sa istoka ili severoistoka i smatramo ih nepotrebnim", naveo je on.

Kurti je rekao da "Kosovo stoji uz prijateljske zemlje koje podržavaju Ukrajinu" i naglasio "da je ono što se danas dešava u Ukrajini Kosovo doživelo pre 23 godine".

"Bombardovanja i silovanja koja se dešavaju danas i koja Ukrajina doživljava od strane ruskih snaga, Kosovo ih teško proživljava jer je pre 23 godine živelo unutar genocidnog režima Slobodana Miloševića, koji je okončan NATO intervencijom", kazao je Kurti.Ostale vesti

Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
 • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
 • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
 • 27.06.2022
Kurti sa Lajčakom o vrednostima i svrsi dijaloga
Na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka je bilo reči o dosadašnjem napretku, konstruktivnom pristupu tokom procesa dijaloga u Briselu, principima, vrednostima i svrsi ovog procesa, saopšteno je medijima.
 • 27.06.2022
Ružić tvrdi da mu je zabranjen ulazak na Kosovo
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić saopštio je da mu je zabranjen ulazak na Kosovo iako je, kako navodi, uredno i blagovremeno bio najavljen u skladu sa svim procedurama i dogovorima.
 • 27.06.2022
Predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta odbili da dođu na sastanak o proveri u pravosuđu
Predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta Kosova odbili su da prisustvuju današnjem sastanku radne grupe koja treba da pripremi dokumenta o proveri u oblasti pravosuđa.
 • 27.06.2022