Vesti
Politika

Sofija ponovo traži da Goranci na Kosovu dobiju status bugarske manjine

Potpredsednica Bugarske Ilijana Jotova posetila je na Kosovu oblasti u kojima živi bugarska etnička zajednica i ponovo zatražila da dobiju status manjine, prenela je bugarska državna agencija BTA.

Sofija ponovo traži da Goranci na Kosovu dobiju status bugarske manjine
Goranci tokom obeležavanja Đurđevdana (Foto Kim arhiva)

Prema navodima BTA, bugarska zajednica na Kosovu broji oko 15.000 ljudi, koji žive u 20 sela u opštini Dragaš, 19 sela u opštini Prizren i u po deset sela u opštinama Orahovac i Štrpce.

Još od kako je Kosovo proglasilo nezavisnost, a Bugarska bila među prvim državama koja ga je priznala, Sofija traži da Goranci zvanično budu priznati kao bugarska manjina na Kosovu. Od 2012, Sofija Gorancima, prema pisanju medija, po ubrzanom postupku nudi i državljanstvo, ako se izjasne da su bugarskog porekla.

Jotova se na Kosovu sastala i sa predstavnicima nevladinog udruženja Ujedinjeni Bugari Kosova, sa sedištem u mestu Gornji Krstac, a to udruženje, kako je juče javila BTA, "uglavnom se bavi razvojem kulturnih i obrazovnih aktivnosti među Bugarima muslimanima u regionu Gora".

Jotova se sastala i sa članovima Kulturnog i obrazovnog društva Bugara u Župi, Podgori i regionu.

Organizacija Ujedinjeni Bugari Kosova još je 2018, podnela zahtev da se na Kosovu prizna bugarska manjina, a taj zahtev je početkom godine ponovo upućen parlamentu u Prištini.

Tokom zvanične posete Kosovu, i ranije, u razgovoru Jotove sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani naglasak je bio na "statusu državljana Kosova sa bugarskim identitetom, a cilj je da im se dodeli status zajednice i članstvo u Nacionalnom savetu manjina na Kosovu, a zatim i da se osnuje bugarska škola koja bi radila vikendom", piše BTA.

Jotova je rekla da je dobila uveravanja da će njen zahtev biti razmotren u kosovskom parlamentu, posle konsultacija sa Odborom za etnička pitanja i premijerom Aljbinom Kurtijem.

"Osmani je ponovila predlog koji je iznela ranije tokom posete Sofiji da Bugari imaju jednog predstavnika u Nacionalnom savetu manjina, koji bi učestvovao u radu saveta u neformalnom svojstvu dok su procedure u toku", rekla je Jotova.

To je znak dobre volje, jer su to u tako multietničkoj državi kao što je Kosovo delikatne stvari, rekla je Jotova.

BTA piše da su se sa potpredsednicom sastali "Bugari sa Kosova koji su diplomirali na bugarskim univerzitetima, ili trenutno na njima studiraju", dodajući da Bugarska mladim ljudima sa Kosova pruža mogućnost sticanja višeg obrazovanja i učenja jezika i da su samo prošle godine bugarski fakulteti primili 42 studenta sa Kosova.Ostale vesti

Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023
Policija: Situacija na severu mirna
Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija na severu Kosova mirna.
  • 03.06.2023
Apel za mir

Sto šezdeset kosovskih Srba, među kojima je predstavnika civilnog društva, medija, institucija kulture, profesora, lekara, advokata, sudija, studenata, političara, inženjera, te preduzetnika potpisalo je “Apel za mir” kojim najpre ukazuje na probleme pruža svoje viđenje za izlazak iz krize na severu Kosova. Naveli su da su duboko zabrinuti represivnim i agresivnim delovanjem Vlade Kosova i ponašanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova koje, kako ističu, može eskalirati do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana, te i trajno narušiti mogućnosti pomirenja i zajedničkog suživota između Albanaca i Srba na Kosovu.

  • 03.06.2023
Vučić posetio ranjenog Galjaka u bolnici u Beogradu
Dragiša Galjak koji je u ponedeljak ranjen tokom sukoba između Kfora i lokalnih Srba u Zvečanu nalazi se na bolničkom lečenju u Beogradu. Tamo ga je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Galjak je nakon KBC Kosovska Mitrovica gde je bio na lečenju prebačen u Urgentni centar KC u Beogradu.
  • 03.06.2023
Bela kuća: Poziv Beogradu da povuče vojsku, a Prištini da povuče policiju
Džonatan Fajner, glavni zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti. Takođe, pozvao je Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada, prenosi RTS.
  • 03.06.2023