Vesti
Politika

SO Gračanica usvojila predlog budžeta za narednu godinu

Odbornici SO Gračanica su na današnjoj petoj vanrednoj sednici usvojili predlog budžeta za 2023. godinu u iznosu od 8.767.352 evra. Za kapitalne projekte će biti izdvojeno blizu tri miliona evra.

SO Gračanica usvojila predlog budžeta za narednu godinu
Peta vanredna sednica Skupština opštine Gračanica (Foto Kim)

Nakon čitanja dnevnog reda i jednoglasnog usvajanja zapisnika sa četvrte redovne sednice održane 31.7.2022. godine, jednoglasno su usvojeni i predlog budžeta Opštine Gračanica za period 2023-2025, predlog Odluke o razmeni opštinske nepokretne imovine i Pravilnik i program posebnog socijalnog stanovanja opštine Gračanica.

Direktor Odeljenja za budžet i finansije Slaviša Ničić obrazložio je nacrt budžeta opštine Gračanica za period 2023-2025. godinu. On je naveo da je reč o predlogu budžeta za 2023. i projekcijama budžeta za 2024. i 2025. godinu.

"Rok do kada trebamo da usvojimo i da predamo budžet Ministarstvu finansija je 30. septembar 2022. godine. U konsultacijama sa Ministarstvom finansija, lista kapitalnih projekata je nešto malo modifikovana", rekao je on.

Direktorka Odeljenja za planiranje, urbanizam i zaštitu životne sredine Aleksandra Đekić obrazložila je predlog predsednice opštine Gračanica Ljiljane Šubarić o razmeni opštinske nepokretne imovine.

"Predlaže se da deo katastarske parcele u Gračanici u vlasništvu Opštine Gračanica bude u razmeni sa nepokretnom imovinom sa mestom Ravnište u Čaglavici koja proglašena parcelom od javnog interesa", kazala je ona.

Odborinici su usvojili i Pravilnik o programima posebnog socijalnog stanovanja na osnovu trogodišnjeg stanbenog programa koji je usvojen 9. avgusta ove godine na sednici SO Gračanica.

"Pravilnik i program posebnog socijalnog stanovanja Opštine Gračanica uređuje program socijalne karte stanovnika, način finansiranja programa socijalnog stanovanja, procedure podnošenja dokumentacije kandidata koji apliciraju za stanove, kao i raspisivanje javnog poziva za stanove i građevinski materijal", navela je direktorka Odeljenja za planiranje, urbanizam i zaštitu životne sredine.

"Javni poziv za građevinski materijal trebalo bi da bude raspisan do kraja godine, a najverovatnije i za slobodne stanove. Predlog je da svi stanovi budu na konkursu, pa kako se budu završavali, da se tako ljudi useljavaju", dodala je Aleksandra Đekić.

Predsedavajući SO Gračanica Milan Dimitrijević i odbornik Miloš Todorović predložili su da jedan odbornik bude posmatrač rada Opštinske komisije za dodelu stanova, sa čime se složio odbornik Ljubiša Karadžić.

"Kako bi process bio transparentniji i kako bi olakšali komisiji koja će se baviti time. I kada uradite najbolje, uvek će neko reći nešto, ali kada se radi po zakonu, a tu smo mi koji aminujemo na kraju krajeva, imaćete našu podršku u radu same komisije, mi ćemo to uvek podržati", rekao je on.

Održavanju pete vandredne sednice SO Gračanica, kojoj su prisustvovali i predstavnici KFOR-a, prethodila je sednica Odbora za politiku i finansije.Ostale vesti

Dačić: Vučić će odluku o odlasku u Tiranu doneti posle sastanka sa Lajčakom

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odluku o tome da li će učestvovati na samitu u Tirani doneti posle sutrašnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 04.12.2022
Jevtić: Moguće da i Srbi južno od Ibra napuste institucije
Gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić, izjavio je da postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste kosovske institucije, navodeći da kosovski premijer, Aljbin Kurti, tumači zakone na način koji mu odgovara i da se na Kosovu ne poštuju važeći zakoni koji se tiču prava srpske i ostalih nevećinskih zajednica.
  • 04.12.2022
Kurti: Dogovor sa Srbijom neće biti lak
Dogovor Kosova i Srbije neće biti lak, ali treba dati šansu dijalogu i raditi na tom procesu, izjavio je premijer Kosova Aljbin Kurti u intervjuu bosanskoj televiziji N1.
  • 04.12.2022
Lajčak sutra u Beogradu sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u ponedeljak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.
  • 04.12.2022
Vučić: Najviše strepeo zbog naroda na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je na Instagram profilu “buducnostsrbijeav” da je u protekloj nedelji najviše strepeo zbog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji  "i problema koje im gotovo svakodnevno, već decenijama, nameću oni koji pokušavaju da otmu ono što nije njihovo i pogase srpska ognjišta".
  • 04.12.2022
Direktor Carine: Zamenjeni službenici koji su podneli ostavke
Generalni direktor Carine Kosova Agron Lugaljiu izjavio je da su u toj službi popunjena radna mesta na kojima su Srbi podneli ostavke.
  • 03.12.2022