Vesti
Politika

SNV traži slobodu za uhapšene Srbe

Predstavnici Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova predali su danas peticiju koju je potpisalo 18.000 građana u kojoj zahtevaju da se uhapšenim kosovskim Srbima omogući odbrana sa slobode.
SNV traži slobodu za uhapšene Srbe
Foto SNV

"Uhapšenim Srbima Dragoljubu Delibašiću, Oliveru Ivanoviću, Radovanu Radiću i ostalima mora se obezbedi pravo na fer suđenje i mogućnost da svoju nevinost dokažu odbranom sa slobode", navodi se u pismu, dostavljenom zajedno sa potpisima, šefu misije Euleksa Berndu Borhartu i šefu Unmika Faridu Zarifu.

Ocenjuje se da se višemesečnim bezrazložnim zatvaranjem Srba ne ostvaruje vladavina prava već im se ugrožavaju osnovna ljudska prava.

"Neosnovana hapšenja Delibašića, Ivanovića, Radića i ostalih, povodom lažnih optužbi lažnih svedoka za navodne zločine, destabilizuju političko-bezbednosnu situaciju i u krajnjem dovode do iseljavanja Srba sa Kosova i Metohije", naveli su u SNV-u.Ostale vesti

U Prištinu stiže Lajčak
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak počinje danas trodnevnu posetu Kosovu.
  • 01.03.2021
Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021