Vesti
Politika

SNV traži slobodu za uhapšene Srbe

Predstavnici Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova predali su danas peticiju koju je potpisalo 18.000 građana u kojoj zahtevaju da se uhapšenim kosovskim Srbima omogući odbrana sa slobode.
SNV traži slobodu za uhapšene Srbe
Foto SNV

"Uhapšenim Srbima Dragoljubu Delibašiću, Oliveru Ivanoviću, Radovanu Radiću i ostalima mora se obezbedi pravo na fer suđenje i mogućnost da svoju nevinost dokažu odbranom sa slobode", navodi se u pismu, dostavljenom zajedno sa potpisima, šefu misije Euleksa Berndu Borhartu i šefu Unmika Faridu Zarifu.

Ocenjuje se da se višemesečnim bezrazložnim zatvaranjem Srba ne ostvaruje vladavina prava već im se ugrožavaju osnovna ljudska prava.

"Neosnovana hapšenja Delibašića, Ivanovića, Radića i ostalih, povodom lažnih optužbi lažnih svedoka za navodne zločine, destabilizuju političko-bezbednosnu situaciju i u krajnjem dovode do iseljavanja Srba sa Kosova i Metohije", naveli su u SNV-u.Ostale vesti

Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020
Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020