Vesti
Politika

"Snažna podrška Srbiji, stav o Kosovu u non-pejperu"

Španija snažno podržava evropske integracije Srbije, a stav Španije po pitanju Kosova potpuno je jasan na osnovu onoga što je izneto u non-pejper dokumentu, rečeno je "Tanjugu" u španskoj ambasadi u Beogradu.
Ambasada Španije u Beogradu (Foto exteriores.gob.es)

Na taj način u ambasadi su odgovorili na upit Tanjuga da prokomenatrišu non-pejper Španije u vezi sa Kosovom i strategijom EK, kao i o stavu prema evropskim integracijama Srbije.

Posle obelodanjivanja non-pejpera Španije, čija je suština da Kosovo, ni sa zvezdicom, ni bez nje, ne može u dalje evrointegracije, tj. u Evropsku uniju, otvoreno je pitanje da li će se ponoviti presedan iz decembra 2016, kada zbog protivljenja Austrije daljim pregovoroma s Turskom, nisu usvojeni zaključci Evropskog saveta o proširenju, več samo zaključci Predsedavanja EU.

Iako su u Evropskoj komisiji pre dva dana istakli da je buduća Strategija proširenja "dokument Evropske komisije", dakle, ne nekakvog zbira zemalja članica, jasno je da Komisija ne radi u "vakumu" i da je za strategiju, kao i za svoje ranije dokumente, uvek konsultovala zemlje članice.

U Komisiji navode da će, i pored španskih zahteva, Strategija "obuhvatiti ceo region" i da će "svi partneri biti poimence pomenuti".

Upravo koristeći reč "partneri", a ne "države" Zapadnog Balkana, Evropska komisija pokušava da održi svoj statusno neutralni pristup kada je Kosovo u pitanju.

To, međutim, ne rešava osnovni problem, a to je činjenica na koju se pozvala Španija, da je Kosovo, stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji, zapravo došlo do kraja svog trenutno mogućeg evrointegracionog puta.

Strategija treba da bude objavljena 6. februara.Ostale vesti

Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021
rDžava Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 16.01.2021
Ističe rok za predaju izbornih lista
Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
  • 16.01.2021
“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021