"Snažna podrška Srbiji, stav o Kosovu u non-pejperu"

Španija snažno podržava evropske integracije Srbije, a stav Španije po pitanju Kosova potpuno je jasan na osnovu onoga što je izneto u non-pejper dokumentu, rečeno je "Tanjugu" u španskoj ambasadi u Beogradu.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ambasada Španije u Beogradu (Foto exteriores.gob.es)

Na taj način u ambasadi su odgovorili na upit Tanjuga da prokomenatrišu non-pejper Španije u vezi sa Kosovom i strategijom EK, kao i o stavu prema evropskim integracijama Srbije.

Posle obelodanjivanja non-pejpera Španije, čija je suština da Kosovo, ni sa zvezdicom, ni bez nje, ne može u dalje evrointegracije, tj. u Evropsku uniju, otvoreno je pitanje da li će se ponoviti presedan iz decembra 2016, kada zbog protivljenja Austrije daljim pregovoroma s Turskom, nisu usvojeni zaključci Evropskog saveta o proširenju, več samo zaključci Predsedavanja EU.

Iako su u Evropskoj komisiji pre dva dana istakli da je buduća Strategija proširenja "dokument Evropske komisije", dakle, ne nekakvog zbira zemalja članica, jasno je da Komisija ne radi u "vakumu" i da je za strategiju, kao i za svoje ranije dokumente, uvek konsultovala zemlje članice.

U Komisiji navode da će, i pored španskih zahteva, Strategija "obuhvatiti ceo region" i da će "svi partneri biti poimence pomenuti".

Upravo koristeći reč "partneri", a ne "države" Zapadnog Balkana, Evropska komisija pokušava da održi svoj statusno neutralni pristup kada je Kosovo u pitanju.

To, međutim, ne rešava osnovni problem, a to je činjenica na koju se pozvala Španija, da je Kosovo, stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji, zapravo došlo do kraja svog trenutno mogućeg evrointegracionog puta.

Strategija treba da bude objavljena 6. februara.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane