"Snažna podrška Srbiji, stav o Kosovu u non-pejperu"

Španija snažno podržava evropske integracije Srbije, a stav Španije po pitanju Kosova potpuno je jasan na osnovu onoga što je izneto u non-pejper dokumentu, rečeno je "Tanjugu" u španskoj ambasadi u Beogradu.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ambasada Španije u Beogradu (Foto exteriores.gob.es)

Na taj način u ambasadi su odgovorili na upit Tanjuga da prokomenatrišu non-pejper Španije u vezi sa Kosovom i strategijom EK, kao i o stavu prema evropskim integracijama Srbije.

Posle obelodanjivanja non-pejpera Španije, čija je suština da Kosovo, ni sa zvezdicom, ni bez nje, ne može u dalje evrointegracije, tj. u Evropsku uniju, otvoreno je pitanje da li će se ponoviti presedan iz decembra 2016, kada zbog protivljenja Austrije daljim pregovoroma s Turskom, nisu usvojeni zaključci Evropskog saveta o proširenju, več samo zaključci Predsedavanja EU.

Iako su u Evropskoj komisiji pre dva dana istakli da je buduća Strategija proširenja "dokument Evropske komisije", dakle, ne nekakvog zbira zemalja članica, jasno je da Komisija ne radi u "vakumu" i da je za strategiju, kao i za svoje ranije dokumente, uvek konsultovala zemlje članice.

U Komisiji navode da će, i pored španskih zahteva, Strategija "obuhvatiti ceo region" i da će "svi partneri biti poimence pomenuti".

Upravo koristeći reč "partneri", a ne "države" Zapadnog Balkana, Evropska komisija pokušava da održi svoj statusno neutralni pristup kada je Kosovo u pitanju.

To, međutim, ne rešava osnovni problem, a to je činjenica na koju se pozvala Španija, da je Kosovo, stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji, zapravo došlo do kraja svog trenutno mogućeg evrointegracionog puta.

Strategija treba da bude objavljena 6. februara.

Ostale vesti

 • Vučić ponovo optužuje Radu Trajković

  Vučić ponovo optužuje Radu Trajković

  Jučerašnje navode tabloida Alo potvrdio je ranije danas predsednik Srbije koji je tokom konferencije za novinare, dok su iza njega stajali Srbi sa KiM, pokazao medijima dokument, kako je rekao, tužilaštva Kosova, o zahtevu za produženje pritvora Spasojeviću i Rošiću.

 • Hodža: Pritvor još nije produžen

  Hodža: Pritvor još nije produžen

  Kosovski tužilac Sulj Hodža, u izjavi za KoSSev danas potvrđuje da je zahtev za produžetak pritvora osumnjičenima u slučaju ubistva Ivanovića podnet, ali dodaje da sud još uvek nije doneo odluku. Potvrđuje i da je Trajković ispitana prošle godine u Prištini.

 • Vučić: Očekujem brojne pritiske

  Vučić: Očekujem brojne pritiske

  Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da očekuje brojne pritiske kako bi Srbija učinila dodatne ustupke i umirila Albance, da bi oni onda ukinuli takse. Poručio je da Srbija ultimatume iz Prištine ne može da trpi doveka bez odgovora. Srbija će se za sebe boriti civilizovanim metodama, istakao je Vučić.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane