Vesti
Politika

Šmid: Kosovo da ispuni uslove za liberalizaciju viza

“Kosovo treba da radi na sprovođenju svih kriterijuma utvrđenih u SSP i da produbi unutrašnje reforme, posebno u oblasti vladavine zakona”, kazala generalna sekretarka EEAS Helga Šmid u razgovoru sa Ramušem Haradinajem.
Šmid: Kosovo da ispuni uslove za liberalizaciju viza
Helga Šmid i Ramuš Haradinaj (Foto Vlada Kosova)

Generalna sekretarka Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), Helga Šmid je rekla je da je Kosovo deo Evrope i da budućnost Kosova leži u Evropskoj uniji. Međutim, naglasila je da Kosovo treba da ispuni uslove za liberalizaciju viznog režima za njene građane.

Sa druge strane, premijer Kosova Ramuš Haradinaj je kazao da su kosovske institucije posvećene ispunjavanju obaveza iz evropske agende i SSP-a, u cilju približavanja Kosova statusu kandidata za članstvo.

Haradinaj je rekao da je vlada Kosova ubrzala dinamiku na ispunjavanju uslova za liberalizaciju viznog režima sa EU i naglasio da pitanje slobodnog kretanja građana Kosova treba da bude rešeno što je pre moguće.

On je, kako je saopšteno, naglasio da je Kosovo posvećeno putu evroatlantskih integracija za šta traži i pomoć EU.

Rekao je da normalizacija odnosa sa Srbijom, kroz olakšan dijalog u Briselu, treba da se ostvari i zatražio punu implementaciju svih dogovorenih sporazuma.

Haradinaj je takođe kazao i da su opštinski izbori na Kosovu održani u mirnom i demokratskom duhu i da Kosovo organizovanjem izbora pokazuje političku zrelost i utvređne evropske i međunarodne standarde.

Evropska zvaničnica je odvojeno razgovarala i sa predsednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem. Jedna od tema bila je i liberalizacija viza za građane Kosova.Ostale vesti

Hoti prepustio upravljanje vladom svojoj zamenici
Kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što potvrđeno da je pozitivan na korona virus, prepustio je upravljanje vladom svojoj zamenici Aljbuleni Baljaj-Haljimaj, članici Socijaldemokratske inicijative, javljaju prištinski mediji.
  • 05.08.2020
Haradinaj ne podržava Hotija u dijalogu s Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je izrazio neslaganje prema načinu na koji je prištinska strana pristupila obnovljenom dijalogu s Beogradom, istakavši da premijer Avdulah Hoti privatizuje taj proces.

  • 05.08.2020
U Prištini u petak o nacrtu zakona o vrednostima OVK
Poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu.
  • 04.08.2020
Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

  • 04.08.2020
Hiseni najavljuje konkretno uključivanje SAD u dijalog
Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da očekuje konkretno uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u taj proces, dodajući da je u razgovoru sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu uočio "nepokolebljivu posvećenost podršci dijalogu započetom u Briselu".
  • 04.08.2020
Hiseni pozvao Palmera da SAD aktivno prisustvuje Briselskom dijalogu
Kosovski koordinator u procesu dijaloga sa Srbijom Skender Hiseni sastao se danas u Vašingtonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmerom, koji je Hiseniju naglasio da SAD ceni konstruktivnu posvećenost vlade i svih kosovskih institucija u procesu dijaloga.
  • 03.08.2020