Vesti
Politika

Šmid: Kosovo da ispuni uslove za liberalizaciju viza

“Kosovo treba da radi na sprovođenju svih kriterijuma utvrđenih u SSP i da produbi unutrašnje reforme, posebno u oblasti vladavine zakona”, kazala generalna sekretarka EEAS Helga Šmid u razgovoru sa Ramušem Haradinajem.
Šmid: Kosovo da ispuni uslove za liberalizaciju viza
Helga Šmid i Ramuš Haradinaj (Foto Vlada Kosova)

Generalna sekretarka Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), Helga Šmid je rekla je da je Kosovo deo Evrope i da budućnost Kosova leži u Evropskoj uniji. Međutim, naglasila je da Kosovo treba da ispuni uslove za liberalizaciju viznog režima za njene građane.

Sa druge strane, premijer Kosova Ramuš Haradinaj je kazao da su kosovske institucije posvećene ispunjavanju obaveza iz evropske agende i SSP-a, u cilju približavanja Kosova statusu kandidata za članstvo.

Haradinaj je rekao da je vlada Kosova ubrzala dinamiku na ispunjavanju uslova za liberalizaciju viznog režima sa EU i naglasio da pitanje slobodnog kretanja građana Kosova treba da bude rešeno što je pre moguće.

On je, kako je saopšteno, naglasio da je Kosovo posvećeno putu evroatlantskih integracija za šta traži i pomoć EU.

Rekao je da normalizacija odnosa sa Srbijom, kroz olakšan dijalog u Briselu, treba da se ostvari i zatražio punu implementaciju svih dogovorenih sporazuma.

Haradinaj je takođe kazao i da su opštinski izbori na Kosovu održani u mirnom i demokratskom duhu i da Kosovo organizovanjem izbora pokazuje političku zrelost i utvređne evropske i međunarodne standarde.

Evropska zvaničnica je odvojeno razgovarala i sa predsednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem. Jedna od tema bila je i liberalizacija viza za građane Kosova.Ostale vesti

“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021
Vjosa Osmani na zajedničkoj listi sa Samoopredeljenjem
Pokret Samoopreeljenje će u svoju izbornu listu za predstojeće glasanje 14. februara uvrstiti i građansku inicijativu v.d. predsednika Kosova Vjose Osmani.
  • 14.01.2021
Srpska lista: EU da reaguje na kršenje sporazuma o slobodi kretanja
Srpska lista je najoštrije osudila odluku kosovskih vlasti da ne dozvole direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću da danas obiđe poplavama ugrožena srpska domaćinsktva na Кosovu.
  • 14.01.2021
Hoti: Konačan sporazum sa Srbijom uključuje međusobno priznanje

Aktuelni kosovski premijer Avdulah Hoti, napisao je na svom Fejsbuk profilu da se dijalog sa Srbijom, kako je rekao, vodi sa jasnim principima i da konačan sporazum uključuje međusobno priznanje.

  • 14.01.2021