Vesti
Politika

Smenjen Jablanović

Aleksandar Jablanović nije više ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova. Isa Mustafa je najavio donošenje posebnog zakona o Trepči.
Smenjen Jablanović
Aleksandar Jablanović (Foto Tanjug)

"Od danas, Jablanović nije deo kabineta Vlade Kosova", rekao je na konferenciji za novinare u Prištini premijer Isa Mustafa, ne precizirajući da li je ministar razrešen dužnosti ili je sam dao ostavku.

„Što se tiče Trepče, da je ostala odluka Ustavnog suda, ona bi sada već bila u procesu likvidacije. Ova Vlada i Skupština Kosova su, donoseći odluku o izmeni zakona o reorganizaciji javnih preduzeća i njihove imovine, sprečili da Trepča bude obuhvaćena tim procesom. Biće izrađena strategija o Trepči nakon što budu konsultovani najpoznatiji međunarodni eksperti u interesu svih zajednica. Videćemo kako ćemo sve definisati u pogledu imovine Trepče. Ona je u proceduri Skupštine Kosova, kako bi njeno pitanje bilo regulisano posebnim zakonom“, kazao je premijer Mustafa.

Predsednik Vlade Kosova je rekao da je nemoguće da plate u javnom sektoru budu povećane, zatraživši razumevanje sindikata i građana koji su prošle nedelje protestovali nezadovoljni svojim položajem.

„Za sve, za javni sektor, za obrazovanje i zdravstvo nismo u stanju da ostvarimo povećanje plata jer nam je za to potrebno najmanje 130 miliona iz budžeta koje nemamo... Razgovarali smo sa sindikatima u vezi sa problemima koji se odnose na implementaciju sporazuma o kolektivnim ugovorima koji je potpisala prethodna vlada. Mi ćemo nastojati da sporazume koji su ranije potpisani sprovedemo, kao i obećanja koja su data u kampanji, ali u skladu sa našim mogućnostima“, naveo je Mustafa.

Kosovski premijer je govorio i o nastavku dijaloga sa Vladom Srbije za koji je rekao da treba da dovede do priznanja nezavisnosti Kosova od strane srpskih vlasti.

“Mi smo jako zainteresovani da integrišemo sever zemlje, da stvaramo mostove saradnje sa svima, naročito da sa srpskom zajednicom nastavimo dijalog. Da rešavamo sve probleme i pitanja o kojima treba diskutovati sa vladom Srbije radi stvaranja stabilnosti u regionu, kako bi se došlo do stanja u kojem će Srbija da prizna nezavisnost Kosova”.Ostale vesti

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020
Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020