Vesti
Politika

Smaka: Izjava Tači-Vujanović nije pravno obavezujuća

Zajednička izjava, odnosno aneks sporazuma o demarkaciji granice, koju su potpisali predsednici Kosova i Crne Gore, nije pravni akt i nije obavezujuća, tvrdi profesor ustavnog prava Riza Smaka. Oko usvajanja ovog sporazuma u Skupštini Kosova se, prema njegovim rečima, i dalje “lome koplja“.
Smaka: Izjava Tači-Vujanović nije pravno obavezujuća
Riza Smaka (Foto Kim)

Kosovski predsednik Hašim Tači i predsednik Crne Gore Filip Vujanović potpisali su 16. februara zajedničku izjavu kojom se “ohrabruje kosovski parlament da ratifikuje Sporazum o demarkaciji“.

Tom deklaracijom je predviđeno da se nakon ratifikacije formira zajednička radna grupa za obeležavanje granične linije, što shodno članu 7 Sporazuma predstavlja završnu fazu demarkacionog procesa, i ostavlja mogućnost za eventualne tehničke korekcije prilikom obeležavanja na terenu.

Profesor ustavnog prava Riza Smaka tvrdi da potpisana izjava dva predsednika ne predstavlja pravni akt.

“To je politički akt dobre volje da se izvrši određena korekcija. Ta korekcija i bez ove izjave bila bi sprovedena u skladu sa odredbom člana 7 Sporazuma o granici Kosova i Crne Gore. Kada se vrši demarkacija, odnosno obeležavanje granične linije, izvrši se korekcija, ali izbalansirana, koja je u skladu sa topografijom. Dakle, važi samo sporazum koji su potpisali predstavnici Kosova i Crne Gore i koji je ratifikovan u Skupštini Crne Gore, a koji treba da ratifikuje Skupština Kosova. Taj tekst obavezuje dve države, ostalo je druga stvar“, objašnjav Smaka.

Smaka smatra da sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom nije u skladu sa Ustavom Kosova.

“Taj sporazum nije ispoštovao administrativnu granicu koja postoji od 1945. godine. Ona je potvrđena odlukom Badinterove arbitražne komisije 1991. godine. Administrativne granične linije su postale političke državne granice i naša komisija nije bila ovlašćena da izvrši novu delimitaciju, već da u skladu sa postojećom delimitacijom izvrši demarkaciju, odnosno da obeleži granicu“, ističe Smaka.

Na pitanje da li će poslanici Skupštine Kosova ratifikovati Sporazum o demarkaciji, Smaka odgovara:

“Tu se, kako se kaže, lome koplja za obezbeđivanje potrebnih glasova. Za ratifikovanje međunarodnog sporazuma traži se kvalifikovana većina, pa se sada juri za dobijanje glasova. To je protiv Ustava, niko nije ovlašćen da lobira kod poslanika, jer oni nisu učenici osnovne škole. To ne bi trebalo da se radi, ali to nije samo kod nas, toga ima i u ostalim balkanskim zemljama. Sada trenutno nemaju dovoljno glasova, ali videćemo“.

Sporazum o demarkaciji granične linije između Kosovai Crne Gore potpisan je 26. avgusta 2015. godine u Beču.
Skupštine Kosova do danas nije uspela da ratifikuje ovaj sporazum jer ne može da obezbedi potrebu većinu glasova.
Naredna sednica parlamenta na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti Sporazum o demarkaciji biće održana u sredu u 10 sati.

Poslanici Srpske liste i Samoopredeljenja izjasnili su se da neće glasati za ratifikaciju ovog sporazuma.

Demarkacija sa Crnom Gorom jedan je od dva preostala uslova za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova.Ostale vesti

Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021
Brnabićeva sa Lajčakom o dijalogu i putu ka EU
Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku na dobrom i otvorenom sastanku koji su imali u Beogradu.
  • 04.03.2021
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021