Smajlović: Kosovo trijumf koji se osvetio Americi

U Prištini je juče svečano obeležano 20 godina od ulaska NATO snaga na Kosovo. Kolumnistkinja Ljiljana Smajlović kaže za RTS da su kosovski lideri ceremonijom u Prištini hteli da pošalju poruku da su miljenici najmoćnije zemlje na svetu.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ljljana Smajlović (Foto mc.rs)

Ljiljana Smajlović je gostujući u Dnevniku RTS-a rekla da su prištinski lideri stalno podvlačili da je godišnjica veliki uspeh SAD.

"Na neki način to im i nije loša poruka, jer se zapadu na Kosovu sviđa činjenica da se Kosovo smatra uspehom, kao što sada vidimo da Junker govori o Severnoj Makedoniji. To je jedini spoljnopolitički trijumf ove odlazeće generacije evropskih političara. Tako je i za Amerikance Kosovo uspeh, bez obzira na to što je dolazak gostiju iz Amerike prilično skroman", navela je Smajlovićeva.

Prema njenim rečima, u jednom od tekstova o godišnjici u Gardijanu je jedan anonimni zapadni diplomata rekao da je to "vrlo važna zemlja od 1.800.000 umerenih muslimana".

"To je taj neuravnoteženi pristup o kome govorimo. To je bilo i oko Bosne. Albancima se uzima za plus to što nisu u Al Kaidi, a nama se uzima za minus što smo ostali priijatelji sa zemljom sa kojom smo prijatelji nekoliko stotina godina, što nismo uveli sankcije Rusiji. Mi smo stalno sumnjivi, i uzeće nam se za zlo već i to što imamo prijatelje u svetu", istakla je Smajlovićeva.

"Niko neće da bude filantrop preko Klintona"

Ljiljana Smajlović smatra da Vesli Klark hoće da bude zapamćen kao čovek koji je ovaj deo sveta za NATO spasio, odnoso oteo Rusima i doveo ovde NATO.

"On neće da bude bal vampira. Pa taj Klinton se pojavljuje u Americi za male cene, a nekad ste morali da izdvojite milione dolara da vam dođe Klinton. Sada to više nije tako. Niko više neće da bude filantrop preko Klintona. Nismo mi irelevantni. Znači Klark pokušava da kaže da to što su uradili to je opstalo", kazala je Smajlovićeva.

Na pitanje kako komentariše dolazak zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD, Smajlovićeva je istakla da je iznenađena da je to bilo na tako niskom nivou.

"Amerikanci stvarno vole da pamte to kao neki trenutak svog trijumfa. Njima se na neki način taj trijumf osvetio. Oni su posle rata na Kosovu pomislili: ‘Aha, ne postavlja se više pitanje legaliteta, mi sad možemo da delujemo bez dozvole UN i mi možemo da idemo da napadnemo Avganistan, Irak. Oni su otišli u neke ratne avanture koje su se pokazale kao katastrofalne. Ovo je dosta nizak nivo prisustva", dodala je Smajlovićeva.

Priština, kaže, ima podršku Amerike, jer Amerikanci njih nikada ne mogu da se odreknu.

Prema njenim rečima, Amerikanci su iskoristili taj izgovor da sruše princip da NATO ne sme da deluje van svojih granica i da se nigde ne sme intervenisati bez SB UN.

"Oni su ta dva tabua srušili 1999. Oni ne mogu toga da se odreknu. Klinton juče insistira da je bilo legitimno to što su uradili. Oni znaju da je to bilo nezakonito. Jasno je zato što su tamo Olbrajt, Klinton i Klark, oni ne znače ništa u Americi. Sadašnja administracija na njih gleda sa nekom vrstom prezira. Politika se promenila, ali ne mogu oni da se odreknu i da kažu pogrešili smo, to ne rade velike sile", navela je Smajlovićeva.

Ljiljana Smajlović je istakla da je samo nekoliko nedelja posle "čarki sa Anom Brnabić, gde su se pravili da im je rasizam reći da su izašli iz šume i položili oružje" Albanci slave trenutak kada su "izašli iz šume".

"I još im Bil Klinton kaže: ‘Evo, samo je 20 godina otkako ste položili oružje i stavili kravate. To mi je bila zabavna ironija", dodala je Smajlovićeva.

Sastanak u Parizu: Ne može se odstupiti od ukidanja taksi

O predstojećem sastanku u Parizu, Smajlovićeva kaže da je najvažniji podatak sukob između Markona i Merkelove i sukob u EU.

"Videli ste da juče kosovski Albanci najviše pričaju o tome kako je nefer prema Albaniji, a i Severna Makedonija obično neće dobiti početak pregovora. Ako nekome nije cilj da vas primi, onda je njemu cilj da pošalje makar neki signal da želi jednog dana da vas primi, pa sam ja sklona da verujem da će nekakvog sastanka, ipak, biti", kazala je Smajlovićeva.

Ljiljana Smajlović dodaje da ako se sastanak u Parizu organizuje, onda ne može da zamisli da Vučić neće doći.

"Ako uspeju Merkel i Makron da se dogovore oko nekog gesta, ili ako im je ovaj obećao da će da obeća ukidanje taksi, ja mislim da mi ne možemo da idemo ispod toga, mi od toga ne možemo da odstupimo", naglasila je Smajlovićeva.

Smatra da Albnaci žele dve stvari - bezvizni režim i stolica u UN.

"Njima je stalo do te stolice do koje mogu samo do pregovora sa nama. Njima su važni njihovi izbori i njihova borba za vlast. Pogledajte, taj Haradinaj, on je uspeo da uspostavi neku premoć nad Tačijem samo tako što je uvodio te takse i oštro govorio protiv srpske strane", zaključila je Smajlovićeva.

Ostale vesti

 • Kupovina glasova ili redovna procedura ministarstva

  Kupovina glasova ili redovna procedura ministarstva

  Zamenik ministra finansija Kosova Bojan Stojanović tvrdi da je javni poziv za dodelu bespovratnih subvencija poljoprivrednicima koji je juče raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, „pokušaj klasične kupovine glasova i trgovine izbornom voljom građana“. Ministarka Dijana Živić kaže da Stojanović ne govori istinu i da je projekat u skladu sa zakonom.

 • Đilas: Imamo i mi plan za Kosovo

  Đilas: Imamo i mi plan za Kosovo

  Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas da nije tačna tvrdnja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da niko osim njega nema plan za Kosovo i podsetio da je SSP još u maju predstavila svoju Deklaraciju o pomirenju koja podrazumeva normalizaciju odnosa dva naroda, piše Beta.

 • Đurić: Pitanje klupskih takmičenja se ne sme politizovati

  Đurić: Pitanje klupskih takmičenja se ne sme politizovati

  Neprihvatljivo je onemogućavanje igre jednom klubu iz centralne Srbije na Kosovu i to što neko "zvecka pretnjama" da će zabraniti bilo kome da igra fudbal suprotno je svim civilizacijskim normama, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane