Vesti
Politika

"Slučaj braće Bitići jeste važno, ne i najvažnije pitanje u odnosima Srbije i SAD"

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri poručio je da slučaj braće Bitići nije najvažnije pitanje u odnosima SAD i Srbije. Ipak, Godfri napominje da je o tom pitanju već razgovarao sa srpskim zvaničnicima u želji da se dođe do pravednog rešenja.
Ambasador SAD Entoni Godfri (Foto Tanjug)

Entoni Godfri ističe da slučaj braće Bitići, iako nije najvažnije pitanje koje se poteže u odnosima SAD i Srbije, ipak jeste važno.

"Moje svedočenje pred Senatom je takođe institiralo na pravdi za porodicu Bitići. To sam već potegao u saradnji sa vašim državnim zvaničnicima. Mora se doći do pravednog rešenja", rekao je Godfri odgovarajući na pitanje koliko je svestan važnosti tog slučaja za odnose dve zemlje i da li je o tome razgovarao sa srpskim zvaničnima.

Na panelu o odnosima Srbije i SAD u okviru Beogradske NATO nedelje, Godfri je dodao da treba više uraditi da bi se građani Srbije informisali o vrednosti dobrih odnosa između Srbije i Amerike, kao i o tome koji su benefiti od članstva u NATO za Srbiju i region.

"Uvek želim da šaljem pozitivne poruke. Ne bih da govorim o opasnostima angžovanja sa Kinom i Rusijom, već pre da skrenem pažnju na dobrobiti bliske saradnje sa SAD. Kad god su dobri odnosi između Srbije i Amerike, odnosi u regionu su dobri, a kada su loši, loša je situacija u celom regionu", istakao je Godfri.Ostale vesti

Vučić i Hoti 12. jula u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije biće nastavljen u nedelju 12. jula, saopštila je Evropska komisija.
  • 06.07.2020
RIK objavio konačne rezultate izbora,u parlamentu sedam lista
Republička izborna komisija (RIK) usvojila je Izveštaj o ukupnim rezultatima izbora za narodne poslanike Narodne skupštine prema kome je u parlament ušlo sedam izbornih lista.
  • 05.07.2020
Bolton: Ideja o korekciji granice nije moja
Bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je za albanski portal "Faksveb" da pitanje "korekcije granice" u dijalogu Beograda i Prištine nije bilo njegova ideja.
  • 05.07.2020
Vučić: Umoran sam od izjava iz Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da ako Albanci na nastavak dijaloga dolaze da bi pričali o međusobnom priznanju, onda je bolje da ni ne dolaze, jer on o tome neće da razgovara, te da ga interesuje samo Srbija.
  • 04.07.2020
Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane
Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro imati sagovornika sa prištinske strane u dijalogu. On je istakao da sastanak u Beloj kući nije otkazan, već samo odložen.
  • 04.07.2020
Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020