Vesti
Politika

Slobodan Petrović: SLS spremna za izbore, Srbi u lošem položaju

Predsednik Samostalne liberalne stranke je za portal GračanicaOnlajn rekao da je njegova stranka spremna za izbore, ali da ga brine položaj Srba na Кosovu, koji je po njegovim rečima veoma loš.
Slobodan Petrović: SLS spremna za izbore, Srbi u lošem položaju
Slobodan Petrović (Foto Gračanicaonline)

Posle današnjeg raspuštanja Skupštine Кosova, Petrović ističe da je ovo bio logičan sled događaja, s obzirom da Vlada Ramuša Haradinaja odavno nema većinu u najvišem zakonodavnom telu.

„Ova Vlada već duže vreme ima problem sa podrškom u Parlamentu i ono što je sada više nego jasno, jeste da nije bilo volje da se preuzme odgovornost za neke procese koji sigurno nisu popularni i sigurno ne daju političke poene“, rekao je Slobodan Petrović, istakavši da će po njegovom mišljenju, vanredni parlamentarni izbori na Кosovu biti održani u prvoj nedelji oktobra.

Petrović ističe da već 15 godina iskustva u političkom životu pokazuje da SLS nema problema kada je u pitanju izlazak na izbore i da je siguran da će SLS na ovim izborima imati bolje rezultate i veću podršku građana. Ono zbog čega je zabrinut, jeste stanje u kojem se, kako kaže, nalazi srpska zajednica na Кosovu.

„Ono što jeste činjenica i što nas sve brine, jeste položaj srpske zajednice koji je u poslednjih nekoliko godina toliko loš i da je ovo stanje u kojem se nalazi srpska zajednica, najgore do sada. Ja sam prilično siguran da ova izborna kampanja može još više da oteža položaj srpske zajednice, a sve zavisi kako će ta kampanja da se odvija. Ukoliko bude kao što je bila poslednja kampanja, onda je to nešto što je najgore za srpsku zajednicu“, ističe predsednik Samostalne liberalne stranke i dodaje:

„Gledano sa pozicije i iz ugla SLS, mi imamo čvrstu i jaku podršku u našoj zajednici. To sigurno imponuje ali i obavezuje, ali ono što nas plaši i brine, jeste da je srpska zajedinica u do sada u najtežem položaju. Ovo je prilika da apelujem na sve one koji imaju mogućnost da utiču na kvalitet života, a u ovom slučaju se radi o opstanku srpske zajednice u pravom smislu te reči, da uzmu tu činjenicu u obzir, tako da svaki jeftini politički poen, da li je to stranački ili lični, nešto je što skupo može da košta našu zajednicu.“

Petrović je pozvao sve političke aktere na fer predizbornu kampanju i da im prioritet budu interesi zajednice.

„Mi imamo sigurno neistomišljenike, imamo političke protivnike, ali nemamo neprijatelje i to je nešto što je potpuno jasno. Ali, to će zavisiti od svakoga, koliko će neko da bude pre svega odgovoran kao čovek i koliko neko ne bude gledao usko stranački interes, nego srpsku zajednicu u celini“, naglašava Slobodan Petrović.

Po njegovim rečima, za članove SLS nije nepoznanica ni samostalan izlazak na izbore, a nije ni u koaliciji.

„ I u jednoj i u drugoj varijanti, mi smo ostali no što jesmo, stub srpske zajednice, stranka čiji je glavni interes, interes srpske zajednice. To će svakako biti i u ovoj kampanji i u ovim izborima. Vodićemo se tim računicama da imamo što veći broj ljudi, da imamo što veći broj i pojedinaca i stranaka i organizacija. Svi oni koji žele da pre svega rade u interesu srpske zajednice, na njenom opstanku, boljem životu i obezbeđenju sigurnosti, su dobrodošli“, zaključio je za portal GračanicaOnlajn, predsednik Samostalne liberalne stranke, Slobodan Petrović.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020