Vesti
Politika

"Sloboda" i PKS poštuju odluku CIK-a

Do promene odluke CIK da na predstojećim izborima mogu da glasaju isključivo građani sa kosovskim dokumentima nije došlo ni nakon žalbe Srpske liste.  Za nosioca liste koalicije “Sloboda” Nenada Rašića je to “odluka koja se treba poštovati”, a Dragan Jablanović iz PKS poručuje da će ova partija poštovati zakon o izborima.
Sa prethodnih parlamentarnih izbora (Foto arhiva Kim)

Veće za žalbe Centralne izborne komisije (CIK) odbacilo je žalbu Srpske liste povodom novog uputstva da će na predstojećim prevremenim parlamentarnim izborima moći da glasaju samo građani sa kosovskim dokumentima.

Nenad Rašić ispred kolacijije “Sloboda” i kandidat za budućeg premijera Kosova za RTV Kim kaže da je to odluka Centralne izborne komisije, te da je kao takvu treba poštovati.

“Centralna izborna komisija je obično ta koja bi trebalo da poštuje zakone i pravila. Prema tome, svaka njihova odluka se verovatno bazira na zakonu. Uslove ili pravila određuje CIK i prema tome mi smo u obavezi da se povinujemo pravilima koja se naglase i usvoje, jer znam da CIK ima to pravo da zvanično od svakog izbornog procesa donosi svoje odluke i mi ćemo se prilagoditi tome i nastaviti da radmo svoj posao”, kazao je Rašić.

Za člana Glavnog odbora Partije kosovskih Srba Dragana Jablanovića je najbitnije da je sve po zakonu.

„Ono što je predviđeno zakonom to podržavamo, da se ispoštuje procedura i pravila o izborima. To što je do sada bilo drugačije a sada ne, to je drugo pitanje. Možda je do sada grešeno a sada se ispravlja ili obrnuto. Ja ne znam detalje, ali se zalažem za ono što je ispravno zakonski i po proceduri. Ako se krši zakon, onda se krši na štetu nekih opcija, a ako se ne krši zakon onda su za sve stranke jedne zajednice isti uslovi“, kaže Jablanović u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Predstavnici Srpske liste kritikovali su odluku CIK-a i najavili podnošenje žalbe Ustavnom sudu. Kakvo je mišljenje Slobodana Petrovića, predsednika Samostalne liberalne stranke, danas nismo uspeli da saznamo.

Inače, na predstojećim parlamentarnim izborima učestvovaće tri srpske partije i jedna koalicija. Četiri liste srpskih političkih subjekata broje ukupno 50 kandidata.

 Ostale vesti

Zašto je SNS izostavio decu sa Kosova u predizbornom spotu?
Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) objavila je kratak predizborni spot pod sloganom „Za našu decu“, u kojem su na mapi Srbije prikazani svi gradovi, osim gradova ili drugih srpskih sredina na Kosovu. Analitičari veruju da je partija Aleksandra Vučića time želela da uputi poruku međunarodnoj zajednici da je spremna da se odrekne Kosova.
  • 27.05.2020
Vučić: Pritisci na Srbe neće prestati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su pritisci na Srbe, posebno u Metohiji, stalni i da nikada neće prestati, zato što se, kako je naglasio, vodi stalna kampanja albanskih medija protiv povratka Srba, naročito u metohijska mesta, javlja Tanjug.
  • 27.05.2020
Kurti: Ne treba da brinemo da će protesti biti nasilni
Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, rekao je da na Kosovu ima povoda za proteste zbog mnogih stvari, ali da ne bi trebalo brinuti da će takvi protesti biti nasilni.
  • 27.05.2020
EU bez komentara na Tačijevu izjavu da neće dijalog sa Lajčakom
Evropska unija nije imala komentar na izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne želi da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako razgovore vodi specijalni predstavnik Miroslav Lajčak
  • 27.05.2020
Kurti i Đukanović razgovarali o dijalogu i pandemiji
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti danas je razgovarao telefonom sa predsednikom Crne Gore Milom Dukanovićem, gde je posebna tema razgovora bila dijalog sa Srbijom.
  • 26.05.2020
Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020