Vesti
Politika

Slede li novi ’’unutrašnji dijalozi’’?

Aleksandar Vučić ponovo pokušava da vodi „unutrašnji dijalog“ o Kosovu jer želi da zadobije što širu podršku u slučaju eventualnog postizanja dogovora s kosovskim Albancima u narednih nekoliko meseci, piše "Danas".
Slede li novi ’’unutrašnji dijalozi’’?
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim predstavnikom za zapadni Balkan Stejt departmenta Metju Palmerom (Foto FoNet/Instagram Budućnost Srbije)

To za ovaj dnevni list navodi izvor iz zapadnih diplomatskih krugova komentarišući najnovije poruke predsednika Srbije.

Vučić je, podsetimo, prilikom obraćanja javnosti u petak naveo da je spreman da se odazove pozivu predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića da podnese izveštaj parlamentu o briselskim pregovorima Beograda i Prištine, precizirajući da će se to verovatno desiti nakon nove runde razgovora, kao i da je spreman da o istoj temi razgovara i sa predstavnicima vanparlamentarne opozicije.

U međuvremenu, Dačić je za Tanjug izjavio da će se sednica posvećena navedenom izveštaju najverovatnije održati 22. ili 23. juna. Budući da se očekuje da se Vučić sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem sastane sredinom ovog meseca u Briselu, uz posredovanje izaslanika EU Miroslava Lajčaka, on će se poslanicima obratiti po povratku iz sedišta EU.

Kako je precizirao, razgovori o KiM trebalo bi da „rezultiraju formiranjem liste zajedničkih principa za dijalog u budućnosti“.

Povodom takvih najava, u diplomatskim kuloarima se navodi da je dobro što proces pregovora „postaje transparentan“, ali se postavlja pitanje zašto je Vučićev režim „toliko dugo čekao“ da podnese izveštaj.

Istovremeno, kao otežavajuća okolnost doživljava se činjenica da je u očima „većine“ zvaničnika EU, naročito onih koji se bave Srbijom, aktuelni saziv Narodne skupštine „maltene lišen opozicije, zbog čega liči na parlament, recimo, Belorusije“.

„Naivno je verovati da će i Vučićevi politički protivnici imati bilo kakvu istaknutu ulogu u tom formulisanju liste principa za nastavak pregovora, jer je poznata njegova sklonost da vodi glavnu reč u svemu. Ukoliko se i deo opozicije koji je već izrazio spremnost da se uključi u razgovore i bude za nešto pitao, biće to samo neki detalji, bez suštinske važnosti“, tvrdi neimenovani zapadni diplomata.

Podsetimo, koalicija Nacionalno-demokratska alternativa (NADA), koju čine DSS, POKS i 19 udruženja građana, već je pozdravila „otvaranje mogućnosti za organizovanje dijaloga državotvornih stranaka o rešavanju pitanja KiM“ i ukazala da će prihvatiti eventualni poziv Vučića da učestvuje u tim razgovorima.

Izvor Danasa ističe i da predsednik Srbije navedenim planovima pokušava i da parira kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju. Kurti, koji na Zapadu ima reputaciju „neugodnog“ pregovarača, u poređenju sa bivšim kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, već se sastao sa dvojicom od trojice lidera opozicionih stranaka u Prištini.

Kako je preneo RTS na svom portalu, Kurti je rekao da će u kontekstu dijaloga imati raspravu u Skupštini „u vezi sa trenutnim stanjem u dosadašnjem procesu dijaloga, da se vidi gde se stiglo u pogledu prethodnih sporazuma, njihove primene i uticaja“. Povodom predstojećeg susreta sa Vučićem u Briselu, Kurti je izjavio da će se razgovarati „o predstojećem, a ne o nastavku prethodnog dijaloga“.

Još jedan "unutrašnji" dijalog je u više navrata najavljivao aktuelnik kosovski premijer. Prema poslednjim nezvaničnim informacijama do kojih je došla RTV Kim, Aljbin Kurti će tokom leta razgovarati sa kosovskim Srbima. Ko će se tom prilikom/tim prilikama nalaziti za stolom preko puta premijera - za sada još uvek nije poznato. Malo je verovatno da će to biti lokalni politički, pozicioni ili opozicioni predstavnici, a teško je poverovati da bi "običan narod", iz mnogo razloga, bio dragovoljan sagovornik Kurtiju.

Sa druge strane, Aleksandar Vučić je prošle sedmice, uoči dolaska Lajčaka i američkog izaslanika Metjua Palmera u Beograd, u više navrata ponovio da očekuje da će „porasti pritisak“ na Srbiju u kontekstu kosovskog problema, ukljujučujući konstataciju da mu „niko ne nudi jabuke i kolače“.

Ipak, „ton“ je umnogome stišao nakon njihove posete, izjavivši da je imao „korektne razgovore“.

Kako je Danas nedavno objavio, u diplomatskim kuloarima se učestalo govori da je u opticaju ponovo „model dve Nemačke“, što bi podrazumevalo da Beograd zvanično ne prizna Kosovo, ali da omogući Prištini da dobije članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Predsednik Srbije, s druge strane, ne želi da javno iznosi bilo kakav detalj o rešenjima koja se nude pregovaračkim stranama, i podvlači da bi to nanelo štetu „našoj poziciji“.

Poluzaboravljeni razgovori

Unutrašnji dijalog o Kosovu, koji je Vučić najavio u autorskom tekstu za Blic jula 2017, započet je nekoliko meseci kasnije, kada je osnovana Radna grupa za pružanje podrške vođenju unutrašnjeg dijaloga. Ti razgovori vodili su se uglavnom organizovanjem okruglih stolova. Portal EWB preneo je svojevremeno da je održano tridesetak sastanaka, sa različitim predstavnicima akademske zajednice, sportskih i studentskih udruženja, organizacija okupljenih u Nacionalnom konventu o EU, predstavnicima Srba sa Kosova... Opozicija nije učestvovala u takvom procesu, a nedugo potom u javnosti se sve glasnije počelo pričati da postoji ideja podele Kosova, odnosno razgraničenja, što predsednik Srbije nikad nije demantovao.Ostale vesti

Makron: Pozivamo Kosovo i Srbiju da postignu sporazum

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras u Parizu da će njegova zemlja nastaviti podršku Kosovu i istovremeno je pozvao Kosovo i Srbiju da pronađu rešenje i postignu sporazum.

  • 23.06.2021
SAD podnele izveštaj Beogradu i Prištini o Gazivodama

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini i u Beogradu podnele su danas izveštaj Odeljenja za energetiku SAD o upravljanju vodama jezera Gazivode vladi Srbije i Kosova čime je ispunjena jedna od obaveza iz Vašingtonskog sporazuma, saopštila je američka ambasada u Prištini na svom Tviter nalogu.

  • 23.06.2021
Obradović: Kao Srbin imam obavezu da razgovaram o Kosovu

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da "ništa ne podržava u radu predsednika države Aleksandra Vučića" i naglasio da rešenje za Kosovo mora biti u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

  • 23.06.2021
Navršava se 100 dana od kada je premijer Kosova Aljbin Kurti stupio na dužnost. Da li se pridržava onoga što je obećao u predizbornoj kampanji ili vlast menja stavove? 
  • 23.06.2021
Srbi iz Kosova Polja pozvali predsednika Vučića da ih poseti
“Ja vam govorim precizne brojke. Mi više nemamo u Kosovu Polju nikoga. Ostalo nam je da pevamo “Srpska se truba čuje”, ali nema nijednog Srbina u Kosovu Polju”, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljajući izveštaj o Kosovu pred poslanicima u srpskom parlamentu. Srbi iz ovog grada mu poručuju – “Ima nas predsedniče, dođite da nas posetite”.
  • 23.06.2021
Kurti danas u Parizu sa Makronom
Aljbin Kurti će se danas sastati sa Emanuelom Makronom u Parizu, a tema o kojoj će razgovarati trebalo bi da bude dijalog Prištine i Beograda.
  • 23.06.2021