Vesti
Politika

Slavko Simić ipak poslanik

Slavko Simić će ipak biti poslanik u Skupštini Kosova, ustanovljeno je nakon ponovljenog prebrojavanja glasova. Bez poslaničkog mandata će najverovatnije ostati bivši zamenik Ise Mustafe i bivši gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović, saznaje portal lajmi.net.
Slavko Simić ipak poslanik
Slavko Simić za govornicom u Skupštini Kosova (Foto Kim)

Na osnovu prvih zvaničnih rezultata, Slavko Simić iz Srpske liste nije imao dovoljno osvojenih glasova koji bi mu garantovali mesto u prištinskom parlamentu.

Ponovljeno brojanje glasova iz 117 kutija dovelo je do promena kada su u pitanju imena poslanika za koje se očekuje da sede u Skupštini Kosova u narednom sazivu, javlja lajmi.net, a prenosi Kossev.

Prema rezultatima koji su objavljeni pre nekoliko dana, Simić je imao 12.051, a Stojanović 12.245 glasova.

Promena će biti i kod turske manjine. Van parlamenta ostaće Mahir Jagličar, a njegovo mesto zauzeće Fikrim Damka, nakon dobijanja najvećeg broja glasova, a posle ponovljenog brojanja.

Na veb stranici CIK-a, prema rezultatima koji su ranije objavljeni, Jagličar je imao 2.929 glasova, a Damka 2.905.

Lajmi.net ranije je izvestio da će i Naser Osmani iz LDK-a biti u parlamentu, na mestu koje je prema prvobitno prebrojanim glasovima pripalo Imetu Rahmaniju.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022