Vesti
Politika

SL: Suludo zabranjivati zvaničnicima Srbije posetu Kosovu

Odluka kosovskih vlasti da zabrani zvaničnicima Srbije ulazak na Kosovo je suluda ocenjeno je danas iz Srpske liste.
SL: Suludo zabranjivati zvaničnicima Srbije posetu Kosovu
Srpska lista (Foto Nezavisne novine)

Nakon što je zabranjeno da se Srbi snabdevaju srpskom robom, i današnja odluka predstavlja kršenje svih dogovora o slobodi kretanja. Sada već po pravilu, nažalost, nema reakcije međunarodne zajednice, kao ni njihovih predstavnika u Prištini, navodi u saopštenju Srpska lista.

"Akcije Prištine unazad godinu dana predstavljaju sinhronizovanu, dobro planiranu akciju, sa ciljem destabilizacije prilika na terenu i getoizacije srpskog naroda, sa namerom da se on stavi u takve nehumane uslove kako bi napustio prostor КiM,"- ocenjuju iz Srpske liste.

Ako znamo da celokupni obrazovni, kulturni, zdravstveni i privredni sistem Srba na Кosovu i uopšte život, finansiraju institucije Republike Srbije, onda je odluka kojom se zabranjuje da srpski zvaničnici posete sopstveni narod pokazuje mržnju Prištine prema svemu što je srpsko, ali i jasno ukazuje šta je krajnja namera današnje odluke, navodi se u saopštenju.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da ne bude gluva i slepa na ovakvo antisrpsko ponašanje kosovskih institucija, jer Srpska lista i srpski narod nisu i neće nemo posmatrati kako ih Priština obespravljuje. Srpska lista se trudi da sve svoje kapaciteta, u konsultaciji sa našom državom Srbijom i predsednikom Vučićem, stavi u funkciju očuvanja mira na ovim prostorima, i zato apelujemo na građane da ostanu pribrani, ali jasno poručujemo da ćemo uvek biti ispred svog naroda i najsnažnije se odupreti svim političkim sredstvima onima koji nastoje da ovim akcijama ugroze opstanak našeg naroda,"- stoji na kraju saopštenja Srpske liste.

Kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova donelo je odluku da zabrani ulazak na Kosovo svim srpskim zvaničnicima.Ostale vesti

Policija dala odobrenje za organizovanje „probe protesta“
Kosovska policija je odobrila organizovanje takozvane probe protesta, kako je sutrašnje okupljanje nazvan u Pokretu Samoopredeljenje, koji je organizator događaja.
  • 27.05.2020
Borel: Dijalog pod okriljem EU jedini način
Potpredsednik Evropske komisije i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel poručio je da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, kao i da "ne postoji drugi način sem dijaloga pod okriljem EU".
  • 27.05.2020
Zašto je SNS izostavio decu sa Kosova u predizbornom spotu?
Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) objavila je kratak predizborni spot pod sloganom „Za našu decu“, u kojem su na mapi Srbije prikazani svi gradovi, osim gradova ili drugih srpskih sredina na Kosovu. Analitičari veruju da je partija Aleksandra Vučića time želela da uputi poruku međunarodnoj zajednici da je spremna da se odrekne Kosova.
  • 27.05.2020
Vučić: Pritisci na Srbe neće prestati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su pritisci na Srbe, posebno u Metohiji, stalni i da nikada neće prestati, zato što se, kako je naglasio, vodi stalna kampanja albanskih medija protiv povratka Srba, naročito u metohijska mesta, javlja Tanjug.
  • 27.05.2020
Kurti: Ne treba da brinemo da će protesti biti nasilni
Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, rekao je da na Kosovu ima povoda za proteste zbog mnogih stvari, ali da ne bi trebalo brinuti da će takvi protesti biti nasilni.
  • 27.05.2020
EU bez komentara na Tačijevu izjavu da neće dijalog sa Lajčakom
Evropska unija nije imala komentar na izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne želi da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako razgovore vodi specijalni predstavnik Miroslav Lajčak
  • 27.05.2020