Vesti
Politika

SL: Pozvaćemo na napuštanje institucija ako bude potvrđena presuda Todosijeviću

Predstavnici Srpske liste najavili su da će ukoliko presuda Ivanu Todosijeviću od dve godine zatvora bude pravosnažno potvrđena, pozvati Srbe da napuste sve instutucije u kojima rade na Kosovu.
SL: Pozvaćemo na napuštanje institucija ako bude potvrđena presuda Todosijeviću
Srpska Lista(Foto RKP)

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je na vanrednoj konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici rekao je da će presuda Ivanu Todosijeviću, ako je potvrdi i Apelacioni sud, biti "upamćena kao crno slovo pravosuđa" na Kosovu.

Presudom je, dodao je Rakić, "Srbima oduzeto pravo na govor, slobodu mišljenja i pravo da govore istinu".

"Ukoliko se ova sramna presuda potvrdi na višoj instanci, Srpska lista će pozvati sve političke predstavnike, sve izabrane predstavnike, sve svoje sunarodnike koji rade u institucijama u Prištini, lokalnim samoupravama, tužilaštvu, sudu, policiji da napuste svoja radna mesta", rekao je Rakić.

"Nećemo dozvoliti da se na ovaj slučaj stavi ad akta i poručujemo da smo svi mi Ivan Todosijević, jer Ivan nije rekao ništa drugo do puke i gole istine", dodao je Rakić.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić upitao je da li će sud osuditi i finske patologe koji su se svojevremeno ogradili od izveštaja o Račku ili i nemačke novinare koji su tada pisali o tom događaju.

"Srpska lista se trudi da bude deo rešenja, a nikako problema, ali očigledno da i ovo pokazuje da niko ne želi da ih vidi kao partnere, upravo zbog toga što se bore za prava srpskog naroda", smatra Simić i dodaje da je ovo i prilika da međunarodna zajednica pokaže da li joj je stalo uopšte do toga da Srbi budu deo institucija kosovskog sistema.Ostale vesti

Vučić: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će učestvovati u razgovorima sa predstavnicima Kosova koje je za 2. septembar u Vašingtonu zakazao američki izaslanik Ričard Grenel, ali da tamo neće biti lako.

  • 14.08.2020
Hoti potvrdio sastanak u Vašingtonu
Premijer Kosova Avdululah Hoti, potvrdio je da će 2. septembra u Vašingtonu biti održan sastanak sa zvaničnicima Beograda. On je naveo i da će tema razgovora biti ekonomija.
  • 14.08.2020
Predstavnici Beograda i Prištine u Vašingtonu 2. septembra
Lideri Beograda i Prištine sastaće se u Beloj kući 2. septembra, objavio je na Tviteru izaslanik Bele kuće za dijalog Ričard Grenel.
  • 14.08.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020
Dačić: Priština laže, ne želi kompromis
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rešavanju kosovskog problema i da želi dijalog, ali "ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja".
  • 13.08.2020
Haradinaj kandidat za kosovskog predsednika
Alijansa za budućnost Kosova kandidovaće svog predsednika Ramuša Haradinaja za kosovskog predsednika, ako Hašimu Tačiju bude potvrđena optužnica u Hagu za ratne zločine.
  • 13.08.2020