Vesti
Politika

SL: Pozvaćemo na napuštanje institucija ako bude potvrđena presuda Todosijeviću

Predstavnici Srpske liste najavili su da će ukoliko presuda Ivanu Todosijeviću od dve godine zatvora bude pravosnažno potvrđena, pozvati Srbe da napuste sve instutucije u kojima rade na Kosovu.
SL: Pozvaćemo na napuštanje institucija ako bude potvrđena presuda Todosijeviću
Srpska Lista(Foto RKP)

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je na vanrednoj konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici rekao je da će presuda Ivanu Todosijeviću, ako je potvrdi i Apelacioni sud, biti "upamćena kao crno slovo pravosuđa" na Kosovu.

Presudom je, dodao je Rakić, "Srbima oduzeto pravo na govor, slobodu mišljenja i pravo da govore istinu".

"Ukoliko se ova sramna presuda potvrdi na višoj instanci, Srpska lista će pozvati sve političke predstavnike, sve izabrane predstavnike, sve svoje sunarodnike koji rade u institucijama u Prištini, lokalnim samoupravama, tužilaštvu, sudu, policiji da napuste svoja radna mesta", rekao je Rakić.

"Nećemo dozvoliti da se na ovaj slučaj stavi ad akta i poručujemo da smo svi mi Ivan Todosijević, jer Ivan nije rekao ništa drugo do puke i gole istine", dodao je Rakić.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić upitao je da li će sud osuditi i finske patologe koji su se svojevremeno ogradili od izveštaja o Račku ili i nemačke novinare koji su tada pisali o tom događaju.

"Srpska lista se trudi da bude deo rešenja, a nikako problema, ali očigledno da i ovo pokazuje da niko ne želi da ih vidi kao partnere, upravo zbog toga što se bore za prava srpskog naroda", smatra Simić i dodaje da je ovo i prilika da međunarodna zajednica pokaže da li joj je stalo uopšte do toga da Srbi budu deo institucija kosovskog sistema.Ostale vesti

Brnabić: Vjosa Osmani se pozvala na Briselski sporazum
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala u Antaliji (Turska) je na plenarnoj sednici Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.
  • 17.06.2021
CIK: Počela prijava političkih subjekata za lokalne izbore
Centralna izborna komisija započela je pripreme za lokalne izbore koji će se održati 17. oktobra na Kosovu. Iz ove komisije su saopšteni datumi, kako su naveli, glavnih aktivnosti, a prijavljivanje političkih subjekata je i zvanično počelo danas i  trajaće do 16. avgusta.
  • 17.06.2021
Britanski vojnici na Kosovu najmanje do 2023.
Britanske trupe će nastaviti da doprinose NATO misiji na Kosovu (KFOR) najmanje do 2023. godine, navedeno je u saopštenju britanske vlade.
  • 17.06.2021
Odalović: Ostajem na čelu Komisije za nestale
Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da mu nije prijatno što je premijer Kosova Aljbin Kurti zatražio njegovo povlačenje sa čela te komisije i nazvao ga "Gebelsom i Geringom". "To su teške kvalifikacije i teške reči", naveo je Odalović za N1 i za sebe rekao da je dokazani antifašista. Odalović je saopštio da se neće povući sa čela te komisije, niti sa funkcije u radnoj grupi koja deluje na Kosovu, jer ga kako kaže na njih nije postavio Kurti, već Vlada Srbije.
  • 17.06.2021
Davidou: Rumunija ostaje pri stavu da ne priznaje Kosovo

Ambasadorka Rumunije u Beogradu Silvija Davidou izjavila je da ta zemlja ostaje pri stavu da ne prizna "samoproglašenu državu Kosovo".

  • 17.06.2021
Pacoli: Nećemo glasati ni za jednu izjavu obeleženu fusnotom
Poslanica Pokreta Samooopredeljenje Fitore Pacoli pozvala je sve poslanike koji učestvuju u raznim međunarodnim forumima da ne potpišu nijednu izjavu u kojoj je Kosovo predstavljeno fusnotom.
  • 17.06.2021