Vesti
Politika

SL: Nova vlada će ukinuti takse i "recipročne mere"

Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

"U cilju zaštite interesa srpskog naroda Srpska lista danas je podržala formiranje vlade u Prištini u kojoj će naši ministri nastojati da se što pre ukinu sve prepreke kako bi se nastavio dijalog radi normalizacije odnosa i unapređenja prava i položaja Srba u pokrajini", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Najavljuju da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".

"U skladu sa koalicionim sporazumom, nova vlada se obavezuje da će implementirati do sada postignute sporazume u pregovorima Beograda i Prištine, te poštovati prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", zaključila je Srpska lista.

Đurić: Srpska lista ostaje branilac srpske države na Kosovu

Povodom izbora nove vlade na Kosovu, ali i imenovanja Gorana Rakić za potpredsednika vlade i ministara administracije i lokalne samouprave, kao i Dalibora Jevtića za ministra za zajednice i povratak, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić poručio je da će "Srpska lista dati iskren doprinos normalizaciji prilika na Кosovu, i da će raditi na unapređenju međunacionalnih odnosa", navodi se u saopštenju Kancelarije.

“Srpska lista će, rukovođena srpskim državnim i nacionalnim interesima, i nadalje biti pouzdan branilac i simbol prisustva srpske države u južnoj pokrajini”, ističe se u saopštenju.

Đurić u saopštenju poručuje da “želi mnogo sreće, nepokolebljivosti i hrabrosti predstavnicima Srpske liste u institucijama”.
Ostale vesti

Vučić: Mnogo je stranih faktora umešano u proteste
“Nasilnici nam nisu naneli veliku štetu. Građani ne treba da se sekiraju. Odgovaraće za sva zlodela koja su počinili, biće uhapšeni”, rekao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se građanima iz Pariza preko TV Pink.
  • 11.07.2020
Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020
Vučić: Sastanak u Briselu pomeren za četvrtak
Dijalog sa Prištinom u Briselu, planiran za nedelju, odložen je za četvrtak, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle video-samita u Parizu, koji je, kako je istakao, bio težak, jer je Srbija ima drugačiji stav od svih ostalih učesnika, a Priština je izašla sa maksimalističkim zahtevima.
  • 10.07.2020
Protesti ogledalo nezdovoljstva naroda političkom situacijom
Više hiljada građana protestovalo je juče treći dan zaredom ispred Skupštine Srbije. Protesta je bilo i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Vranju, Čačku, Leskovcu, Vršcu, Boru, Zrenjaninu… Direktor RTV Mir Nenad Radosavljević i predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković smatraju da su ovi skupovi pokazatelj nezadovoljstva građana aktuelnom politikom i vlastima.
  • 10.07.2020