SL: Jedinstvo kod Srba u Prištini izaziva nervozu

Do izbora za gradonačelnike opština sa srpskom većinom na Kosovi u Metohiji ostalo je manje od mesec dana. Predloženi su kandidati za gradonačelnike, tako da će se u ime Srpske liste za glasove boriti Goran Rakić u Kosovskoj Motrovici, Srđan Vulović u Zubinom potoku, Vučina Janković u Zvečanu i Zoran Todić u Leposaviću.

Podeli ovaj članak sa:
 • Srpska lista (Foto Nezavisne novine)

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da se na ovim izborima ne osvaja vlast već se štiti srpski narod.

"Kada se govori o političkoj aktivnosti ozbiljnih ljudi mi ne govorimo o kampanji već o postignutim rezultatima. Na ovim izborima se ne osvaja vlast već se štiti srpski narod", rekao je Simić.

Kandidat za gradonačelnika Leposavića Zoran Todić ukazao je da Srpska lista širom Kosova radi za dobrobit srpskog naroda.

"Nema mesta da se naši građani uspavaju, već treba što masovnije da izađu i glasaju i da pokažu koliko im je stalo do države Srbije", naglašava Todić.

Građani moraju pokazati da Priština ne može upravljati sredinama u kojima žive Srbi.

"Jedinstvo kod Srba u Prištini izaziva nervozu, nemaju odgovor na to srpsko jedinstvo jer su navikli da smo mi rascepkani. Niko ne može da bira ko će da predstavlja Srbe na KiM", kaže Simić.

Todić kaže da nema podrške zvaničnog Beograda pitanje je da li bi Srbi opstali na KiM.

"Sadašnja vlast je učinila više za poslednjih pet godina nego sve vlade od 2000. godine. Vlada je opredelila značajna sredstva kako bi srpski narod opstao na ovim prostorima", kaže Todić.

Predsednik Vučić će se narednih dana sastati najpre sa predsednicima Kine i Rusije, a potom i sa evropskim liderima u Berlinu. Posle tih sastanaka, kako je rekao, saopštiće i predloge Srbima sa Kosova i Metohije.

Igor Simić ne očekuje gotovo ništa od berlinskog kongresa.

"Ako do sada niko nije mogao da natera Prištinu da povuče nezakonite mere, odnosmo takse ne očekujem ništa osim novih pritisaka da Beograd ponovo popusti ali to prelazi prag ne samo tolerancije već i dostojanstva", smatra potpredsednik Srpske liste.

Simić kaže da im znači podrška Rusije i Kine jer oni ne štite interese Srba na KiM već pre svega međunarodno pravo.

Kada je reč o prištinskim liderima Srbi sa KiM sumnjaju da su oni spremni za bilo kakav kompromis.

"Kada imate četiri političke partije koje imaju 10-20 procenata podrške onda se ne zna ni ko pije ni ko plaća i nemate pouzdanog sagovornika. Kada imate tako neodgovorne pojedince koji nisu spremni da povuku taksu, a kamoli da poštuju bilo kakav sporazum", rekao je za RTS potpredesdnik Srpske liste Igor Simić.

 

Ostale vesti

 • Simić: Jedinstven dan u istoriji odnosa Srbije i SAD

  Simić: Jedinstven dan u istoriji odnosa Srbije i SAD

  Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže, nakon sastanka predsednika Aleksandra Vučića i američkog državnog sekretara Majka Pompea, da je današnji dan jedinstven u novijoj političkoj istoriji američko-srpskih odnosa, jer je taj sastanak završen zajedničkim stavom o situaciji na Kosovu.

 • "Imamo američku podršku za ukidanje taksi"

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom. Sastanak je trajao skoro dva sata. "Nema sumnje da imamo američku podršku, jer i oni misle da je važno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, da bismo mogli na svaki način i po svaku cenu da sačuvamo mir, gledamo u budućnost i unapređujemo našu ekonomiju", rekao je predsednik Vučić.

 • Haradinaj: Nema dogovora sa Socijaldemokratskom inicijativom

  Haradinaj: Nema dogovora sa Socijaldemokratskom inicijativom

  Nije postignut dogovor, iako postoji obostrano raspoloženje za predizbornu koaliciju, izjavio je lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i premijer u ostavci Ramuš Haradinaj posle sastanka sa svojim zamenikom u vladi i liderom Socijaldemokratske inicijative (SDIK) Fatmirom Ljimajem.

 • Gračanica: Nove kuće za Veliće i Vasiće

  Gračanica: Nove kuće za Veliće i Vasiće

  Predstavnici Srpske liste i predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović položili su kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Velić iz Gračanice. Prethodno su obišli i socijalno ugroženu porodicu Vasić.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane