Vesti
Politika

Skupština Suve Reke protiv povratka Srba u Mušutište

Odbornici Skupštine Opštine Suva Reka usprotivili su se povratku Srba u obližnje selo Mušutište dok ne bude razjašnjena sudbina nestalih Albanaca i dok ne dobiju izvinjenje vlasti Srbije.
Skupština Suve Reke protiv povratka Srba u Mušutište
Protest Albanaca u Mušutištu (Foto Ikos.rs)

Deklaraciju protiv povratka Srba u Mušutište, albanski odbornici u Suvoj Reci usvojili su juče.

Inicijator deklaracije i odbornik Demokratske partije Kosova Aljuš Šalja izjavio je da je ovaj stav usaglašen sa svim odbornicima skupštine u Suvoj Reci i da će biti predstavljen i Ministarstvu za povratak i zajednice u kosovskoj vladi.

“Cilj je da se animiraju i pokrenu pravosudne institucije za rešavanje zločina, da se rasvetli sudbina nestalih i da nam se Srbija izvini”, rekao je Šalja, prenose elektronski mediji u Prištini.

Ministarstvo za povratak, predstavnici raseljenih Srba i rukovodstvo Opštine Suva Reka ranije su dogovorili povratak desetak srpskih porodica u Mušutište.

Međutim, Albanci su letos, mimo tog dogovora, organizovali demonstracije i sprečili grupu raseljenih Srba da obiđe temelje porušene srpske pravoslavne crkve u tom selu, ističući da se protive nihovom povratku.Ostale vesti

Veterani OVK traže promenu Zakona o Specijalnom sudu

Udruženje veterana OVK zatražilo je danas od parlamentarnih grupa u kosovskoj skupštini da izmene Zakon o Specijalnom sudu i prošire mandat za istraživanje svih zločina tokom sukoba na Kosovu.

  • 14.08.2020
Usvojen nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19
Poslanici kosovske skupštine usvojili su sa 77 glasova za, u drugom čitanju, nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19, javlja prištinska Koha.
  • 14.08.2020
Vašingtonski samit osuđen na neuspeh zbog američkih izbora?
"Amerikanci pokušavaju da taj dijalog ožive, ali ne deluje kao da postoji velika šansa da se dođe do nekog rešenja ili pomaka“, rekao je za RTV Kim analitičar iz Beograda Branko Radun komentarišući sastanak beogradskih i prištinskih lidera najavljen za 2. septembar u Vašingtonu.
  • 14.08.2020
Brisel: Dobrodošla podrška Amerike dijalogu koji vodi EU

Evropska unija pozdravlja sve inicijative i svako učešće "trećih strana" koje za cilj ima pomoć Beogradu i Prištini da se dogovore oko sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, poručeno je iz Brisela.

  • 14.08.2020
Vučić: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će učestvovati u razgovorima sa predstavnicima Kosova koje je za 2. septembar u Vašingtonu zakazao američki izaslanik Ričard Grenel, ali da tamo neće biti lako.

  • 14.08.2020
Hoti potvrdio sastanak u Vašingtonu
Premijer Kosova Avdulah Hoti, potvrdio je da će 2. septembra u Vašingtonu biti održan sastanak sa zvaničnicima Beograda. On je naveo i da će tema razgovora biti ekonomija.
  • 14.08.2020