Vesti
Politika

Skupština Suve Reke protiv povratka Srba u Mušutište

Odbornici Skupštine Opštine Suva Reka usprotivili su se povratku Srba u obližnje selo Mušutište dok ne bude razjašnjena sudbina nestalih Albanaca i dok ne dobiju izvinjenje vlasti Srbije.
Skupština Suve Reke protiv povratka Srba u Mušutište
Protest Albanaca u Mušutištu (Foto Ikos.rs)

Deklaraciju protiv povratka Srba u Mušutište, albanski odbornici u Suvoj Reci usvojili su juče.

Inicijator deklaracije i odbornik Demokratske partije Kosova Aljuš Šalja izjavio je da je ovaj stav usaglašen sa svim odbornicima skupštine u Suvoj Reci i da će biti predstavljen i Ministarstvu za povratak i zajednice u kosovskoj vladi.

“Cilj je da se animiraju i pokrenu pravosudne institucije za rešavanje zločina, da se rasvetli sudbina nestalih i da nam se Srbija izvini”, rekao je Šalja, prenose elektronski mediji u Prištini.

Ministarstvo za povratak, predstavnici raseljenih Srba i rukovodstvo Opštine Suva Reka ranije su dogovorili povratak desetak srpskih porodica u Mušutište.

Međutim, Albanci su letos, mimo tog dogovora, organizovali demonstracije i sprečili grupu raseljenih Srba da obiđe temelje porušene srpske pravoslavne crkve u tom selu, ističući da se protive nihovom povratku.Ostale vesti

Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020
Jokanović: Ustavni sud podbacio
Advokat Živojin Jokanović smatra da je Ustavni sud ovoga puta podbacio i da je „zanemario suštinu svog postojanja, svoje funkcije i ustavnu zaštitu poretka“.
  • 29.05.2020
Samoopredeljenje najavljuje nove proteste
Pokret Samoopredjeljenja najavio je nove proteste, odmah nakon objave presude Ustavnog suda, kojom je utaban put za izbor nove Vlade i isključenje pobedničke stranke.
  • 29.05.2020