Vesti
Politika

Skupština Srbije o Kosovu, tokom rasprave došlo do koškanja i guranja poslanika

Tokom rasprave u Skupštini Srbije o Kosovu, u trenutku kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarao poslaniku Dveri Ivanu Kostiću, došlo je do incidenta, kada se u sali deo opoziciji sukobio sa poslanicima vladajuće koalicije.

Skupština Srbije o Kosovu, tokom rasprave došlo do koškanja i guranja poslanika
Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije (Foto Tanjug/Zoran Žestić)

Tokom sednice Skupštine Srbije, poslanici opozicije iz desnog bloka razvili su veliki transparent na kojem je pisalo "Ne kapitulaciji". U jednom trenutku došlo je do koškanja i nadgurivanja poslanika pozicije i opozicije.

„Pošto ste već predali Kosovo, sad ću da vam objasnim kako ćemo da se izlečimo od bolesti koju ste napravili Srbiji“, vikao je Vučić, na šta su poslanici opozicije uzvratili sa „Ua“.

U opštoj dreci, poslanici opozicije su vikali izdaja dok je Vučić njih optuživao za izdaju, a poslanici vladajuće koalicije tapšali.

„Neka narod vidi ovo huligansko ponašanje, u kojem ćete da vičete, vrištite, šaljete poljupce“, poručio je Vučić.

„Apsolutno sam saglasan, više puta ste počinili izdaju i na tome ostajete“, dodao je Vučić i poručio „molim narod da čuje ove krike, izdali ste Srbiju bezbroj puta i Srbija to nikada više neće da dopusti“.

U jednom trenutku dok je Vučić veoma žučno govorio, optužujući bivšu vlast da su 2001. godine oslobodili sadašnjeg premijer Kosova Aljbina Kurtija krivičnog gonjenja, pokazavši listu od 1.800 oslobođenih Albanaca, poslanici opoziciji prišli su mu, sa Poslovnikom u rukama.

„Njima je poslovnik srce Srbije“, vikao je Vučić, nakon čega su i poslanici vlasti i opozicije ustali sa svojih mesta. Došlo je do koškanja i međusobnog guranja.

Pred poslanicima Narodne skupštine predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je oko 80 minuta, i umesto detalja francusko-nemačkog plana o Kosovu, u koji uvid zahteva opozicija, predočio je plan za Srbiju u 10 tačaka.

Za reč su se prvo javili opozicioni poslanici Miroslav Aleksić (NS) i Radomir Lazović (NDB), koji je poručio da, dokle god Aleksandar Vučić vodi međunarodne pregovore o Kosovu, Srbija će imati problem. On je upitao i međunarodne predstavnike zašto tajne pregovore sa onim ko je uzurpirao sve insitucije našeg društva.

Opozicija skandira „Kosovo je srce Srbije“ i „Ne damo Kosovo“, a Vučić odgovara „sad ste se setili“.

Poručio je Bošku Obradoviću da je izdao pare od „narodne Kolubare“, i više puta ponovio na engleskom jeziku da je non pejper „anofišal nout“.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, poručio je u raspravi sa opozicijom u Narodnoj skupštini o pregovorima o Kosovu, da će ponovo pozvati klubove na konsultacije o francusko-nemačkom planu, a atmosfera u kojoj se odvija rasprava odvija se na ivici incidenta, dok predsednik parlamenta Vladimir Orlić često ponavlja „ajd, samo polako“.

Boško Obradović, poslanik Dveri, nakon što je više puta opomenut da se smiri, rekao je da Vučića obaveštava o proglasu desnog opoziconog bloka i nezavisnih intelekutalaca za očuvanje KiM, čitajući pojedinačno ko je potpisao od poznatih, pominjući i režisera Emira Kusturicu i Vojislava Koštunicu.Ostale vesti

Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023