Vesti
Politika

Skupština Srbije: Izabrani potpredsednici, radna tela i delegacije

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su sinoć potpredsednike i članove radnih tela parlamenta, sledeći dogovor sa konsultacija poslaničkih grupa pre konstitutivne sednice.
Skupština Srbije: Izabrani potpredsednici, radna tela i delegacije
Nastavak konstitutivne sednice Skupštine Srbije (Foto FoNet/Milica Vučković)

Poslanici su na sednici izabrali i članove stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Za ove dve tačke, bez pretresa, glasalo je 206 poslanika.

Potpredsednik Skupštine Srbije i predsednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić poručio je da Bošnjaci iz Sandžaka nisu separatisti, već konstitutivni deo države i žele poštovanje i pravdu.

Ako su neki mislili da muftijinom smrću neće imati ko da se zalaže za prava nacionalnih zajednica i Bošnjaka - ima nas i nastavićemo da se borimo za pravdu i pomirenje. Ne dirajte nam Sandžak, već dođite da vas ugostimo, rekao je Zukorlić.

"Niko ne dira Sandžak, ko dira Sandžak? Niko ne sme da dira Srbiju, niti staru Rašku", poručio je šef Poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.

On je rekao da je jedno pitanje regionalizma, a drugo pitanje je državni integritet.

"Ne dirajte nam Srbiju, to je poruka", naglasio je Dačić.

"Povlačim sve mere danas izrečenih opomena, u skladu sa dobrom praksom", rekao je ranije sinoć izabrani novi predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić

Za njegov izbor je glasalo 154 poslanika, protiv se izjasnilo 76, a uzdržanih nije bilo.

Glasalo je ukupno 230 poslanika.

Orlič je najavio da će u nastavku radnog dana biti održane sednice Administrativnog odbora, Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i sednica Odbora za pravosuđe.

Novi potpredsednici i generalni sekretar Skupštine Srbije

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su sinoć Zorana Lutovca, Sandru Božić, Snežanu Paunović, Elviru Kovač, Božidara Delića, Usamea Zukorlića i Borka Stefanovića za potpredsednike parlamenta.

Obrazlažući ovu tačku dnevnog reda konstitutivne sednice, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je istakao da su se poslaničke grupe na konsultacijama dogovorile dve stvari - da nema rasprave o ovoj tački dnevnog reda, kao i da će svi poslanici glasati za svih sedam kandidata za potpredsednike.

Poslanici su se prvo izjasnili da ima sedam potpredsednika, kako je to dogovoreno na konsultacijama za vikend, a potom su odlučili da se izbor kandidata potpredsednika obavi javnom prozivkom.

Orlić je rekao da je Zoran Lutovac dobio 207 glasova, Sandra Božić 194, Snežana Paunović 194, Elvira Kovač 194, Božidar Delić 197, Usame Zukorlić 195 i Borko Stefanović 204 glasova poslanika.

"Čestitam potpredsednicima", rekao je Orlić pozovajući ih da sednu na svoja mesta pored njega.

Srđan Smiljanić, koji je do sada obavljao funkciju zamenika generalnog sekretara, imenovan je za generalnog sekretara Skupštine Srbije.Ostale vesti

Kurti razgovarao sa ambasdorima Kvinte i EU, Pičom i Šoleom

Uoči sastanaka u Briselu, kosovski premijer Aljbin Kurti, zajedno sa svojim zamenikom Besnikom Bisljimijem, sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije na Kosovu i ambasadorima zemalja Kvinte. Telefonom je razgovarao i sa Stjuartom Pičom i Derekom Šoleom.

  • 16.08.2022
Kurti: 1. septembar biće normalan dan
„Prvi septembar biće normalan dan na graničnim prelazima - ili ćemo izdavati ulazno-izlazna dokumenta, ili će ih obe strane ukinuti. Ne isključujem to i nadam se da ćemo o tome razgovarati u okviru teme aktuelnih tema" - kazao je kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu za BBC na srpskom jeziku.
  • 16.08.2022
Selaković: Situacija uoči dijaloga tenzična, Kurti je nepredvidiva figura
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je uoči pregovora Beograda i Prištine u Briselu da je situacija tenzična i opterećena neozbiljnošću zvaničnika Prištine.
  • 16.08.2022
Hil: ZSO ne bi bio jedinstven slučaj, slični primeri postoje u Evropi
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da Zajednica srpskih opština na Kosovu nije nikakav jedinstveni model, i da primeri takvog udruživanja već postoje u multietničkim sredinama u Evropi.
  • 16.08.2022
EK: Vučić i Kurti u Briselu moraju da raspravljaju o svim otvorenim pitanjima
Evropska komisija (EK) je saopštila da u dijalogu Beograd - Priština u Briselu u četvrtak "mora i biće raspravljano o svim otvorenim pitanjima", ali je naglasila da "ne može da se spekuliše o rezultatima dijaloga". Portparolka u EK Nabila Masrali je rekla da će Komisija uskoro objaviti koje će sve teme biti na stolu pregovora srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.
  • 16.08.2022
Vučić sa Stjuartom Pičom o dijalogu: Srbija će biti konstruktivna
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.
  • 16.08.2022