Vesti
Politika

Skupština Republike Srpske usvojila Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.
Skupština Republike Srpske usvojila Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu
Skupština Republike Srpske (Foto N1)

Za Rezoluciju, koju je predložio predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, glasalo je 65 poslanika, preneo je RTRS.

Usvojeni su i zaključci u vezi sa Rezolucijom, koje su predložili klubovi poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Socijalističke partije, DEMOS, Ujedinjene Srpske, Narodne partije Srpske i poslaničke grupe Socijalističke partije Srpske i Demokratskog narodnog saveza.

Zaključcima se traži od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da iniciraju postupke donošenja odluka kojima će se osuditi „kršenje ljudskih prava i sloboda i nastavak etničkog čišćenja Kosova i Metohije od strane kosovskih Albanaca i njihovih vlasti“.

Države članice Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope i Evropske unije, koje su priznale Kosova pozivaju se da preispitaju svoje odluke o priznanju i da ih ponište.

Zaključci će biti upućeni Generalnoj skupštini i Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, Evropskom parlamentu, parlamentima bivših država SFRЈ i predstavnicima Republike Srpske u institucijama BiH.

Usvojen je i zaključak Kluba poslanika Srpske demokrtske stranke u kojem se navodi da Narodna skupština zahteva od najviših predstavnika SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije, uključujući komandanta KFOR-a i šefa Misije UN na Kosovu da neodložno pokažu jasnu demonstraciju poruka Albancima na Kosovu i njihovoj zajednici da je svaki oblik represije u potpunosti neprihvatljiv.Ostale vesti

Vučić razgovarao sa Lajčakom o situaciji na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao je na marginama tog zasedanja sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 21.09.2023
Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023