Vesti
Politika

Skupština raspravlja o 20 zakona i dva izveštaja

Skupština Kosova će na sednici koja je zakazana za danas, razmatrati 20 nacrta zakona i dva izveštaja.
Skupština raspravlja o 20 zakona i dva izveštaja
Skupština Kosova (Foto Kim)

Na dnevnom redu biće zakoni o slanju Kosovskih bezbednosnih snaga u inostranstvo, o međunarodnoj pravnoj saradnji u građanskim stvarima, o izmenama i dopunama Zakona o službenim praznicima na Kosovu.

Razmatraće se nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj saradnji u krivičnim stvarima, Nacrt zakonika o krivičnom postupku i nacrta zakona o reproduktivnom zdravlju.

Na dnevnom redu su i nacrt zakona o transplantaciji tkiva i ćelija, o izmenama i dopunama Zakona o hitnoj medicinskoj službi, kao i o izmenama i dopunama Zakona o kontroli duvana.

Teme sednice su i nacrti zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti dojenja, Zakona o zdravstvenom osiguranju, Zakona o zdravlju, Zakona o prestanku trudnoće, Zakona o krvi i komponentama krvi i Zakona o prevenciji i kontroli zaraznih bolesti.

Pored navedenih zakona sa zakonom o prekršajima Kosova će se usaglasiti i zakon o izmenama i dopunama Zakona o medicinskim proizvodima i opremi, Zakona o javnom zdravlju, o zdravstvenoj inspekciji, o Sanitarnoj inspekciji Kosova i nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o pravima i odgovornostima stanovnika Kosova u zdravstvenom sistemu.

Skupština će razmotriti godišnji izveštaj Institucije ombudsmana Kosova za 2020. godinu i izveštaj Saveta Kosova za kulturno nasleđe za 2020. godinu.Ostale vesti

Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022
Petković: Za opštinu Leposavić izdvojeno oko 180 miliona dinara
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je posetu severu započeo u selu Trkose u Opštini Leposavić.
  • 12.08.2022
Kurti: Vučićeve izjave o likvidacijama na Kosovu su plod njegove mašte
Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenjuje da izjave zvaničnika iz Beograda, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojima govore o nasilju i likvidacijama na Kosovu, pokazuju kakve su njihove misli i mašta.
  • 12.08.2022