Vesti
Politika

Skupština nije usvojila rezoluciju o pitanju nestalih osoba

Skupština Kosova zbog nedostatka kvoruma nije glasala za rezoluciju o pitanju nestalih osoba. Poslanica pokreta Samoopredeljenje Saranda Bogujevci koja je pokrenula ovu inicijativu kazala je do sada nisu dobili jasne podatke o tome kako se pitanje nestalih rešava u dijalogu Beograda i Prištine.

Skupština nije usvojila rezoluciju o pitanju nestalih osoba
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Skupština Kosova zasedala je danas na zahtev poslanika Samoopredeljenja, jedna od tema ticala se jezera Gazivode i dela sporazuma potpisanog u Vašingtonu, dok je druga tema bila pitanje nestalih o kojem se raspravlja u dijalogu. Sednica Skupštine počela je sa oko sat vremena zakašnjenja, a na zahtev Pokreta Samoopredeljenje odložena je rasprava o jezeru Gazivode.

Poslanica Samoopredeljenja Saranda Bogujevci kritikovala je vladu zbog postupanja o pitanju nestalih u Vašingtonu.

„U istom pasusu sa temom o nestalim osobama postavlje se pitanje raseljenih i izbeglica, pa se čak smatraju i interno raseljenim, izjednačavajući ove dve kategorije koje se ne mogu izjednačiti. Trenutni način bavljenja pitanja nestalih šteti procesu i tako se ne treba voditi dijalog. Kosovo je u prednosti jer se prema pitanju nestalih, za razliku od Srbije, odnosi dostojanstveno i dosledno, i sramotno je i neprihvatljivo izjednačavati ga sa Srbijom u dijalogu“, rekla je Bogujevci, a prenosi Koha.

Bogujevci je na kraju predložila usvojanje rezolucije sa nekoliko tačaka.

„Skupština Kosova naglašava da pitanje nestalih osoba ne može biti povezano, uslovljeno ili zavisno od bilo kog drugog pitanja. Vlada Kosova mora insistirati na rešavanju pitanja nestalih osoba u skladu sa međunarodnim standardima i mehanizmima. Skupština poziva Vladu da se ne razgovara sa bilo kojim zvaničnikom iz Srbije pre dobijanja trenutnih informacija o prebivalištu svih osoba koje nisu pronađene tokom poslednjeg rata“, zaključila je ona.

Premijer Kosova Avdulah Hoti, rekao je da se pitanjem nestalih osoba bave istitucije u saradnji sa članovima porodica i međunarodnim partnerima, te da će se postupak njihovog pronalaska biti završen.

Hoti je pronalazak posmrtnih ostatka u Kiževiku povezao sa Vašintognskim sporazumom, rekavši da se njime ubrzava rešavanje pitanja nestalih.

„Sporazum u celini ima međunarodne garancije za rešavanje pitanja nestalih i raseljenih osoba. Verujem da pitanje nestalih ne treba politizovati. Nakon sporazuma u Vašingtonu, očekujemo da se ubrza rešavanja pitanja nestalih. Proces pronalaska posmrtnih ostataka dobio je veću dinamiku. Trenutno su u toku iskopavanja na Kosovu i u Srbiji kako bi se pronašli posmrtni ostaci. Iskopavanja se vrše u Mitrovici, Suvom Grlu, nastavak iskopavanja u Kiževaku u Raški, u Štavalju i na drugim lokacijama u Srbiji. Na Kosovu je do kraja ove godine, dok god vreme dozvoljava, planirano iskopavanje na 5 lokacija kako bi se pronašla tela“, rekao je Hoti.

Šef parlamentarne grupe Samoopredeljenja Arben Gaši optužio je ovaj pokret da politizuje pitanje nestalih osoba i koristi ga za političke interese.

„Ovo je izuzetno osetljiva tema i njena politizacija je samo još jedan korak ka zajedničkoj sramoti što tako bolno nacionalno pitanje koristimo za dnevnopolitičke interese. Koristiti nestale osobe i njihovu sudbinu, bol porodica i kosovskog društva za političke interese, pritom koristeći argumente koji ne postoje je velika je sramota. Nestale osobe se ovde tretiraju sa pogrešne tačke gledišta. Za nestale osobe postoji samo jedan krivac, to je država Srbija, ne Miloševićev režim, već država Srbija, jer je ta ubistva, te nestanke, počinila država Srbija,“ rekao je Gaši, prenosi Koha.

Poslanica Demokratske parije Kosova Besa Ismaili kazala je da je su porodice nestalih osoba zanemarene.

„Rođaci nestalih su u očajnoj situaciji van granica bilo kog pravila međunarodnog prava. Nedostatak informacija i transparentnost su dva pitanja koja su zanemarena pored velikih priliva i institucionalnih otvaranja u tom pogledu, posebno u radu timova za dijalog u razgovorima sa Srbijom“, rekla je Ismaili.

Zamenica predsednice Skupštine Arberie Nagavci, kazala je da će predlog rezolucije biti stavljen na glasanje čim se obezbedi kvorum. 

 Ostale vesti

Ustavni sud počeo razmatranje ustavnosti izbora Hotijeve vlade
Ustavni sud u Prištini održao je javnu raspravu na zahtev pokreta Samoopredeljenje da se vlada premijera Avdulaha Hotija proglasi neustavnom zbog glasanja poslanika Etema Arifija, pravosnažno osuđenog za korupciju.
  • 02.12.2020
Odloženo iseljavanje stanara iz Paviljona „E“
Leposava Stojanović (87), koja uz još 14 porodica živi u Paviljonu ”E” preko puta univerzitetske biblioteke u Prištini, neće biti iseljena dok se ne nađe „adekvatno rešenje“, potvrdio je za RTV Kim kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.
  • 02.12.2020
Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, kazao je da sporazum između Beograda i Prištine treba tražiti u okvirima evropske perspektive.
  • 01.12.2020
EU: Sporazumi Beograda i Prištine moraju se poštovati i sprovoditi
"Kontinuirana strateška posvećenost Kosova evropskom putu i dijalogu sa Srbijom uz pomoć EU, glavne su pozitivne odluke procesa evrointegracija Kosova" navodi se u zajedničkoj izjavi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Kosova EU i predstavnika vlade Kosova. Takođe, učesnici sastanka saglasini su da se svi prethodni sporazumi Beograda i Prištine moraju poštovati i primeniti.
  • 30.11.2020
Komandant KFOR-a: Bez smanjenja broja vojnika u dogledno vreme
Trenutno nema plana za ograničavanje mandata i snage trupa KFOR-a. Sve trupe iz zemalja koje čine KFOR su posvećene da doprinesu osobljem i potpuno sposobnim jedinicama u skladu sa trenutnim brojevima, rekao je za RTV Kim novoimenovani komadant ove vojne misije na Kosovu general-major Franko Federići.
  • 30.11.2020
„Očekivana pobeda Milana Radojevića“
Za razliku od prethodnih izbornih kamapanja u Severnoj Mitrovici, na poslednjoj nije bilo vređanja, ni „teških reči“ upućenih protivkandidatima. Od jedne stvari se ipak nije odustalo, a to je kolektivno glasanje članova Srpske liste.
  • 30.11.2020