Vesti
Politika

Skupština nije usvojila Nacrt rezolucije o dijalogu

Poslanici Skupštine Kosova nisu izglasali Nacrt rezolucije Pokreta Samoopredeljenje za dijalog sa Srbijom.
Skupština nije usvojila Nacrt rezolucije o dijalogu
Skupština Kosova (Foto Kim)

S 31 glasom za, 60 protiv i 1 uzdržanim, Nacrt rezolucije koji je predstavio šef Parlamentarne grupe Pokreta Samoopredjeljenje Redžep Seljimi nije usvojen.

"S 31 glasom za, 60 protiv i jednim uzdržanim, predložena rezolucija nije usvojena. Ovim je zatvoren postupak ove sednice", rekla je predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani.

Odbačen predlog za smenu Rakića

Kosovska skupština odbacila je predlog da se u dnevni red ubaci tačka o glasanju za razrešenje zamenika premijera Gorana Rakića, koji je danas u parlamentu pokrenula predsedavajuća skupštine Vjosa Osmani, prenosi Indeksonlajn.

Razlog za predlaganje ove rezolucije bila je tvrdnja Osmanijeve da je Rakić Kosovo nazvao "Kosovo i Metohija" i „pozvao da se na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića primene mere o suzbijanju kovid-19 u srpskim opštinama na severu Kosova.

Ovu rezoluciju je podržala većina albanskih parlamentarnih grupa, osim poslanika Demokratskog saveza Kosova, prenosi Indeksonlajn.

Predlog da se ova tačka uvrsti u dnevni red dobio je podršku 55 poslanika, uz jednog uzdržanog, što nije bilo dovoljno da se ovim predlogom dopuni dnevni red, iako je dva puta taj predlog vraćan na glasanje.Ostale vesti

Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021
rDžava Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 16.01.2021
Ističe rok za predaju izbornih lista
Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
  • 16.01.2021
“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021