Vesti
Politika

Skupština nije izglasala promene Zakona o izborima

Skupština Kosova nije po ubrzanoj proceduri usvojila vladin predlog o izmeni i dopuni Zakona o opštim izborima, pa će izmene zakona biti sprovedene redovnom procedurom.

Skupština nije izglasala promene Zakona o izborima
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Za izmenu zakona o opštim izborima po ubrzanoj proceduri potrebno je da glasa dve trećine poslanika. Za je glasalo 65, a protiv je bilo 39. Uzdržanih nije bilo.

Vlada je prethodno odobrila izmene zakona, a premijer Aljbin Kurti objasnio je da se promenama, omogućava sunarodnicima koji žive u dijaspori da mogu da glasaju u ambasadama i konzulatima dotičnih zemalja, počev od sledećih izbora.

Inicijativa vlade je potom predata skupštini na razmatranje, a opozicione stranke su vladinu odluku ocenile ishitrenom i ucenjivačkom.

Ljumir Abidžiku, predsednik Demokratskog saveza Kosova, stranke koja je najavila podršku Vjosi Osmani za izbor novog predsednika, pozvao je vladajuću koaliciju da povuče predlog promene izbornog zakona, navodeći da se takve reforme dogovaraju zajedno sa opozicijom.

"DSK je bio konstruktivan u odnosu prema izboru predsednika Kosova. Ovom akcijom koju je Kurti danas uradio želi da stvori političku nestabilnost", ocenio je predsednik DSK-a.

Pozvao je Kurtija da povuče inicijativu i dozvoli konstruktivnost.

"Ako se tako nešto ne dogodi, Kurti želi izbore i institucionalnu krizu na Kosovu. Prvo tražimo da se povuče ovaj Nacrt zakona. Ako se ovaj zakon ne povuče, onda će Kurti poslati zemlju na izbore", podvukao je Abidžiku.Ostale vesti

Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021
Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021