Vesti
Politika

Skupština nije izglasala promene Zakona o izborima

Skupština Kosova nije po ubrzanoj proceduri usvojila vladin predlog o izmeni i dopuni Zakona o opštim izborima, pa će izmene zakona biti sprovedene redovnom procedurom.

Skupština nije izglasala promene Zakona o izborima
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Za izmenu zakona o opštim izborima po ubrzanoj proceduri potrebno je da glasa dve trećine poslanika. Za je glasalo 65, a protiv je bilo 39. Uzdržanih nije bilo.

Vlada je prethodno odobrila izmene zakona, a premijer Aljbin Kurti objasnio je da se promenama, omogućava sunarodnicima koji žive u dijaspori da mogu da glasaju u ambasadama i konzulatima dotičnih zemalja, počev od sledećih izbora.

Inicijativa vlade je potom predata skupštini na razmatranje, a opozicione stranke su vladinu odluku ocenile ishitrenom i ucenjivačkom.

Ljumir Abidžiku, predsednik Demokratskog saveza Kosova, stranke koja je najavila podršku Vjosi Osmani za izbor novog predsednika, pozvao je vladajuću koaliciju da povuče predlog promene izbornog zakona, navodeći da se takve reforme dogovaraju zajedno sa opozicijom.

"DSK je bio konstruktivan u odnosu prema izboru predsednika Kosova. Ovom akcijom koju je Kurti danas uradio želi da stvori političku nestabilnost", ocenio je predsednik DSK-a.

Pozvao je Kurtija da povuče inicijativu i dozvoli konstruktivnost.

"Ako se tako nešto ne dogodi, Kurti želi izbore i institucionalnu krizu na Kosovu. Prvo tražimo da se povuče ovaj Nacrt zakona. Ako se ovaj zakon ne povuče, onda će Kurti poslati zemlju na izbore", podvukao je Abidžiku.Ostale vesti

Šest slučajeva nepoštovanja izbornog zakona i ometanja glasanja
Državni tužilac Kosova saopštio je da je do juče na celoj teritoriji Kosova, u vezi sa izbornim procesom, registrovano šest slučajeva u koje je uključeno 14 osoba, od kojih je 13 pritvoreno. U opštini Klokot uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su počinile krivična dela kršenje slobodnog opredeljenja birača i davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem.
  • 18.10.2021
Šubarić zahvaljuje građanima i predsedniku Vučiću

Prvi put nakon pobede na lokalnim izborima u Gračanici oglasila se Ljiljana Šubarić i to putem društvene mreže Fejsbuk.

  • 18.10.2021
Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021