Vesti
Politika

Skupština Kosova za šest meseci na plate potrošila preko tri miliona evra

Komisija za budžete, rad i transfere glasala je o izveštaju o rashodima Skupštine Kosova za prvih šest meseci 2022. godine, a sekretar Skupštine Kosova Ismet Krasnići predstavio je poslanicima detaljan izveštaj za šest meseci ove godine, pojašnjavajući da je na plate i dnevnice potrošeno preko 3,4 miliona evra.
Skupština Kosova za šest meseci na plate potrošila preko tri miliona evra
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

"Kategorija plate u šestomesečnom budžetu iznosi 3.401.375,91 evra i kao takva je podeljena u četiri programa: za poslanike utrošeno je 1.807.264,22 evra, na skupštinsku administraciju 1.072.677,71 evra, a na političko osoblje 504,594 evra. Za skupštinske troškove izdvojeno je 200 hiljada evra, od tih sredstava je potrošeno samo 105.255,55 evra ili 52,63 odsto od predviđenog budžeta", rekao je on.

Krasnići se požalio i na nedostatak ponuđača, jer zakon nalaže sklapanje ugovora o na tri godine.

"Mnogi ponuđači su počeli sa nekom vrstom oklevanja jer ne prihvataju da se ugovor potpiše na tri godine, već traže godinu dana. Najjednostavnije je za nabavku plastičnih čaša, uspeli smo da potpišemo ugovor u trećem roku jer se niko ne prijavljuje za trogodišnji ugovor", rekao je on.

Poslanik Palj Ljekaj iz Alijanse za novo Kosovo (AAK) je kritikovao plan budžeta za narednu godinu i zapitao kako je moguće da budžet za prethodnu godinu nije potrošen u celosti.

"Ako idemo na kapitalne investicije, tražili ste budžet od 500.000 evra za prethodnu godinu, a rashod je 52 odsto. Dakle, ako pogledamo plan za narednu godinu, tražili ste budžet od 640 hiljada evra. "Ako prethodne godine niste potrošili budžet u celosti, a za sledeću godinu ste tražili veći budžet, na čemu ste ga bazirali, da li ćete povećati investicije?", upitao je Ljekaj.

Ferat Šalja iz Demokratske partije Kosova (PDK) je tražio je spisak imena onih koji su zaposleni kao savetnici i drugih lica angažovanih u Skupštini Kosova.

"Tražimo da nam se, kao komisiji, dostavi spisak savetnika i drugih pomoćnika koje skupština uopšte ima. Spisak svih savetnika, uključujući i savetnike političkih partija, da se razjasni efikasnost i da se vidi njihova sistematizacija. Zato tražim da znam od kojih budžetskih linija su plaćeni", rekao je on.

Predsednik ove Komisije Armend Muja je upitao je da li su nakon odluke o nenadoknadi goriva smanjeni troškovi poslanika.

Istret Azemi iz Skupštine Kosova je ustvrdio da su troškovi za gorivo značajno pali.

"Da, ako se ne varam, nakon dobijanja odluke od predsednika (Gljauk Konjufca) iz aprila, kada je on doneo odluku, to je dosta uticalo na smanjenje troškova putovanja poslanika. Uštede koje su napravljene od toga su prilično velike", zaključio je on.Ostale vesti

Dačić: Vučić će odluku o odlasku u Tiranu doneti posle sastanka sa Lajčakom

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odluku o tome da li će učestvovati na samitu u Tirani doneti posle sutrašnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 04.12.2022
Jevtić: Moguće da i Srbi južno od Ibra napuste institucije
Gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić, izjavio je da postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste kosovske institucije, navodeći da kosovski premijer, Aljbin Kurti, tumači zakone na način koji mu odgovara i da se na Kosovu ne poštuju važeći zakoni koji se tiču prava srpske i ostalih nevećinskih zajednica.
  • 04.12.2022
Kurti: Dogovor sa Srbijom neće biti lak
Dogovor Kosova i Srbije neće biti lak, ali treba dati šansu dijalogu i raditi na tom procesu, izjavio je premijer Kosova Aljbin Kurti u intervjuu bosanskoj televiziji N1.
  • 04.12.2022
Lajčak sutra u Beogradu sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u ponedeljak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.
  • 04.12.2022
Vučić: Najviše strepeo zbog naroda na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je na Instagram profilu “buducnostsrbijeav” da je u protekloj nedelji najviše strepeo zbog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji  "i problema koje im gotovo svakodnevno, već decenijama, nameću oni koji pokušavaju da otmu ono što nije njihovo i pogase srpska ognjišta".
  • 04.12.2022
Direktor Carine: Zamenjeni službenici koji su podneli ostavke
Generalni direktor Carine Kosova Agron Lugaljiu izjavio je da su u toj službi popunjena radna mesta na kojima su Srbi podneli ostavke.
  • 03.12.2022