Vesti
Politika

Skupština Kosova usvojila budžet za 2021. godinu

Skupština Kosova usvojila je Zakon o budžetu za 2021. godinu. Za je glasalo 85 poslanika, dok nije bilo uzdržanih, niti glasova protiv.
Skupština Kosova usvojila budžet za 2021. godinu
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Na sednici je vođena rasprava o predlogu Komisije za budžet i transfere kosovskog parlamenta da se glasa u paketu za 12 amandmana koje je podržala komisija i da se istovremeno ne prihvate 138 amandmana, za koje je rečeno da treba da budu razmotreni prilikom rebalansa budžeta tokom sledeće godine.

Predlog komisije je usvojen sa 64 glasa i to je dovelo da odlučivanja po posebnim uslovima kako je to predviđeno poslovnikom o radu Skupštine Kosova.

Prema projekcijama, očekuje se da će budžet za 2021. biti veći od 2,4 milijarde evra.

Na kraju sednice predsednica parlamenta Vjosa Osmani je objavila da je ovo poslednja sednica u ovoj godini.

Očekuje se da u narednim danima, postupajući po presudi Ustavnog suda, v.d. predsednice Kosova Vjosa Osmani donese ukaz o raspuštanju parlamenta i odredi datum novih prevremenih parlamentarnih izbora.

Ovaj sedmi saziv Skupštine Kosova je sastav sa najkraćim mandatom. Oni su izabrani na izborima 6. oktobra, ali su im mandati vertifikovani krajem januara 2020.

Inače, pet saziva Sklupštine Kosova do sada nije uspelo da okonča puni četvorogodišnji mandat.Ostale vesti

Kampanja pre zvanične kampanje?: Mirićima nova kuća, stanarima u
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i njegove kolege iz Srpske liste danas su uručili ključeve novoizgrađene kuće porodici Mirić i obišli radove na renoviranju naselja "Bergen" u Ugljaru. Iako kampanja za izbore još nije počela, ipak su poručili da je Srpska lista jedinstvena i da to jedinstvo ne mogu da naruše ni "vetrovi koji će povremeno duvati".
  • 26.01.2021
Kosnet: Američki vojnici nisu poginuli radi velike Albanije ili velike Srbije
Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet usprotivio se formiranju takozvane velike Albanije i rekao da "američki vojnici nisu poginuli da bi stvorili veliku Albaniju ili veliku Srbiju".
  • 26.01.2021
Rakić, Jevtić i Simić u opštini Gračanica
Potpredsednik tehničke vlade Kosova Goran Rakić, ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i šef poslaničke grupe Srpske liste u Skupštini Кosova Igor Simić u poseti su opštini Gračanica.
  • 26.01.2021
IPŽP sutra odlučuje o žalbama stranaka
Izborni panel za žalbe i predstavke sutra će doneti odluku na osnovu žalbi koje su pojedine političke partije podnele CIK-u nakon odluke za neverifikaciju određenih lista.
  • 25.01.2021
Pokret Samoopredeljenje podneo žalbu na odluku CIK-a

Pokret Samoopredeljenje podneo je Izbornom panelu za žalbe i predstavke žalbu na odluku Centralne izborne komisije, koja nije potvrdila listu kandidata za poslanike ovog političkog entiteta, jer su u protekle tri godine bili krivično osuđivani.

  • 24.01.2021
Haradinajeva partija podnela žalbu na odluku CIK-a
Pošto Centralna izborna komisija nije verifikovala listu kandidata, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja podnela je žalbu Izbornom veću za zalbe i predstavke.
  • 23.01.2021