Vesti
Politika

Skupština Kosova u četvrtak o Jablanoviću

Skupština Kosova razmatraće u četvrtak predlog opozicije koja traži odgovornost ministra Aleksandra Jablanovića zbog izjave kojom je, kako ocenjuju, uvredio deo albanske javnosti.
Skupština Kosova u četvrtak o Jablanoviću
Aleksandar Jablanović (Foto Kim)

Član predsedništva Skupštine Kosova Jasmina Živković rekla je za agenciju Beta da je odluku da se Jablanović stavi na dnevni red sednice zakazne u četvrtak donelo predsedništvo Skupštine Kosova. Ističe da je ona jedina bila porotiv tog predloga Alijanse za budućnost Kosova.

Živković je dodala da svi poslanici Srpske liste, smatraju da razlozi AZBK vezano za pitanje Jablanovića nisu opravdani.

Živkovićeva je rekla da AZBK smatra da je izjava Jablanovića u suprotnosti sa Ustavom Kosova i da podleže krivičnom zakonu, jer Jablanović, kako ocenjuju "tom izjavom" podstiče međuetničku mržnju i netrpeljivost među građanima na Kosovu".

Živkovićeva nije mogla da precizira ishod rasprave o Jablanoviću ali je dodala da ne očekuje da će predlog AZBK podrzati koalicioni partneri Srpske - poslanici Demokratskog saveza Kosva i Demokratske partije Kosova.

"Mi, međutim, ne očekujemo da će naši koalicioni partneri glasati za predlog poslaničke grupe AZBK, jer je u pitanju predlog opozicije, koja pitanje vezano za ministra Jablanovića koristi za neke svoje druge ciljeve", rekla je Živkovićeva.Ostale vesti

Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020
Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020