Vesti
Politika

Skupština Kosova: Saga o energetici i poskupljenju

Na današnjoj sednici Skupštine Kosova se raspravljalo o više pitanja, ali je jedno bilo u centru pažnje: rasprava o rastu cena struje, odnosno o novim tarifama električne energije za pojedine potrošače koje vlada, prema predlogu RUE, hoće da uvede. Očekivano, opozicija je to odbijala, optužujući aktuelnu vladu da ne ume da se nosi sa situacijom i da ne ume da upravlja krizom. Iz vladajuće stranke su i danas ponovili da je uvođenje blok tarifa neizbežno.
Skupština Kosova: Saga o energetici i poskupljenju
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Opozicija je vladu kritikovala i za enormno povećanje ostalih cena, na šta je ministarka industije Rozeta Hajdari, kazala da je to zbog epidemije. Armend Muja iz Samoopredeljenja je naveo da je tačno da su cene porasle u novembru i decembru kada je inflacija bila od četiri do šest odsto, ali je prosečna stopa inflacije tokom 2021. bila oko 3,2%.

Kurti je u svom govoru u Skupštini i danas kazao isto ono što je i juče na konferenciji za medije: "Odakle pribaviti novac, sa kojim platiti skup uvoz struje"?

„Odakle možemo da nabavimo novac? Niko ne želi da struja bude skupa, ali ona je juče koštala 2,5 miliona evra, a to je otprilike ono što dobijamo od međunarodnih paketa“, kazao je on i dodao:

„Sa 727 megavata kapaciteta i potrošnjom u piku od preko 1,3 gigavata i sa uvozom od preko 10 gigavat sati dnevno i cenama na međunarodnim berzama oko 250 evra po megavatu, mi završavamo sa potrošnjom od 2,5 miliona evra dnevno. Recite nam gde da uzmemo novac, to je pitanje“, rekao je Kurti.

I dok premijer iznosio iste argumente kao juče, opozicija je i danas ponavljala svoje optužbe: „Građani više troše, manje jedu i manje putuju“.

Opozicija je kritikovala vladu i za odabir loših kadrova.

Odgovarajući na kritike šefa poslaničke grupe PDK Abeljarda Tahirija o tome da je Samoopredeljenje postavilo slabe rukovodioce u KEK-u, Kurti mu je naveo da nije problem u menadžmentu KEK-a, već u turbini B2.

„Povratak B2, koji je star 40 godina, premašuje suvih 940 megavata iz 2018.godine. Dakle, ovo nije ništa. Drugo, nije palo rukovodstvo nego su pale turbine. Znate, polomljene su lopatice motora generatora u B2 jer je pritisak pare bio manji. Para je bila sa više vlage što je oštetilo lopatice koje su zastarele. Što se tiče filtera, oni su hteli da ugrade filtere, ali kada su otišli videli su da je blato, treba jednom zameniti bojlere pa filtere. A vi niste uradili ni filtere, ni bojlere. Nema filtera bez bojlera, pa ćemo ugraditi bojlere i onda filtere. Što se tiče obnovljivih izvora energije, Selci, Kika i Kelkos su ukupno 78 megavata. Ovo je kapacitet i ovo je uračunato u okviru ovih 727 kao naš proizvodni kapacitet“, rekao je Kurti, a javila KosovaPress.

PDK je danas insistirala da poslanicima nametne skupštinsku raspravu o energetici, u čemu nije uspela, s obzirom na to da je samo 31 poslanik bio za, a čak 57 protiv.

Kritike su zatim nastavile da se nižu iz PDK, ali i iz ostalih opozicionih stranaka.

„Ne možemo očekivati bolje od vlade tinejdžera“, rekao je poslanik PDK Ferat Šalja za Kurtijevu vladu i dodao da su reči premijera „prazne reči i teorije zavere“.

Kritikujući nastojanje vlade da se prihvate nove tarife koje je predložila RUE, Šalja je naglasio da ova Kancelarija ne obezbeđuje rešenje čak ni za Sever Kosova, te da vlada „ne bi trebalo da dozvoli da milioni evra idu na sever zemlje“.

Kritike su usledile i iz LDK. Potpredsednik te stranke Arben Gaši je optužio Aljbina Kurtija da je Kosovo pretvorio u „cirkus tame“ i da je vlada nekompetentna.

„Građani Kosova suočeni su sa izuzetnom krizom, sa poskupljenjem struje za oko 300 odsto. Pre godinu dana ovaj premijer se projektovao kao politički mag koji će promeniti i svetski poredak. Imao je utisak da ga svet čeka, a sada, kada je prošlo godinu dana, nije se ni pretvorio u svetskog političara, već se pretvorio u političara koji u suštini samo donosi probleme svojoj zemlji. Postao je političar akrobata koji je Kosovo pretvorio u cirkus mraka, pokazujući svoju nesposobnost u vladanju. Odbili ste remont, odbili ste kupovinu struje, odbili ste sve projekte koji se odnose na ugalj, vetar, vodu, solarnu energiju i niste ponudili nikakvo rešenje“, rekao je Gaši u Skupštini.

I poslanici AAK kritikovali su Kurtija zbog povećanja cena struje, pa je tako poslanik Besnik Tahiri kazao da građani Kosova struju plaćaju čak četiri puta više.

On je u svojim upozorenjima otišao i korak dalje, navodeći da Kosovu preti bankrot, a kao dokaz za to naveo je da dok je Makedonija podigla cenu struje za samo devet odsto, a Albanija još mnogo ranije počela da rešava problem energetske krize, Kosovo za to vreme plaća 21 cent za jedan kilovat, što je, ceo cent više nego što plaća Britanija, a mnogo skuplje od Italije.

„Ima preko 200 hiljada domaćinstava, odnosno milion stanovnika Kosova koji troše preko 800 kWh. Ostali će plaćati sve one koji potroše 600 kWh. Građanin Kosova plaća četiri puta veći račun za struju“, kazao je Tahiri.

Odgovarajući na optužbe opozicije, ministarka ekonomije Artane Rizvanoli tvrdi da nijedan cent od 75 miliona vladinih subvencija za energiju neće ići u džepove privatnih kompanija KESCO i KEDS.

„Ni jedan cent subvencije ne ide u džepove KEDS-a i KESCO-a. Njihov profit po pravilu pripada udelu po kome kupuju i prodaju na tržištu. Ali ovo se ne odnosi na državne subvencije. Ovo smanjuje profit KESCO-a i KEDS-a, jer ne može biti profita od subvencije“, izjavila je ona.

Poslanici vladajuće stranke branili su rad vlade i danas, ponavljajući da su prethodne vlasti odgovorne za današnju situaciju u energetskom sektoru.

Tako je poslanica Mimoza Kusari Ljilja naglasila da je odgovornost zapravo na strankama koje sada sede u skupštini, a koje su nekada činile vladu.

„Nedostatak odluka tokom godina, naročito u energetskom sektoru, danas se oseća više nego ikad. Koliko god mi želimo da sa računima sredimo ovu energetsku situaciju, vlada bi trebalo da se osvrne na okolnosti nedostatka donošenja odluka prethodnih šest vlada“, rekla je ona.

Ova poslanica je takođe kritikovala i to što veliki broj domaćinstava na Kosovu koristi električno parno grejanje usled jeftine cene struje.

„Mnoga domaćinstva, zbog ukidanja blok tarifa, iako su imala mogućnost da se greju preko drugih alternativa, uključila su grejanje na struju zbog niže cene“, rekla je ona.

Upravo zbog ovoga, Kusari je naglasila da je povratak blok tarifa neizbežan.

Inače, današnju skupštinu obeležila je i rasprava nje i bivše ministarke finansija, Hikmete Bajrami, koja ju je podsetila da ima optužnicu za korupciju (distribucija i privatizacija hidroelektrana), na šta joj je Kusari odgovorila da je „hobi“ ove poslanice da spomene njenu optužnicu, iako se ona ne oseća odgovornom da privatizaciju KEDS-a.

Tokom današnjeg zasedanja u skupštinskoj sali intervenisao je i predsednik kosovske skupštine, Gljauk Konjufca zatraživši poštovanje skupštine, a nakon što su opozicione stranke prekidale govor Kurtijevog zamenika, Besnika Bisljimija.

Bisljimi je prethodno reagovao na kritike iz opozicije obrativši im se sa „lažete“.

Optužio je opoziciju da manipuliše brojkama.

Sednica Skupštine je počela danas u 10 časova, a iako se na početku poslanici iz stranke LDK nisu pojavili, kasnije su se pridružili zasedanju. Sednica je u popodnevnim satima nastaviljena raspravom o drugim pitanjima.

Dnevnim redom je najavljeno da će poslanici razmatrati i više Nacrta zakona: Nacrt zakona o potvrđivanju Sporazuma o finansiranju koje predstavljaju Ministarstvo finansija i Međunarodne asocijacije za razvoj za „Projekat reforme sistema socijalne pomoći Kosova“, da se nastavi sa drugim razmatranjem Nacrta zakona o imovinskim pravima stranih državljana na Kosovu, Nacrta zakona o Privrednom sudu, kao i Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o humanitarnom deminiranju.

Očekuje se da će sednica biti nastavljena prvim razmatranjem Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o službenim praznicima na Kosovu, te da se završi razmatranjem godišnjeg izveštaja Nezavisne komisije za rudnike i minerale za 2020. godinu.Ostale vesti

Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture privremenih prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022
Borelj se nada sastanku Vučića i Kurtija
Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na poštovanje i primenu svih do sada postigutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i na nastavak razgovora pod pokroviteljstvom EU.
  • 17.05.2022
Kosovska vlada uvela nove sankcije Rusiji, ali i Belorusiji
Kosovska vlada na današnjoj sednici usvojila je novi set sankcija protiv Rusije, što je ujedno drugi set od početka rata u Ukrajini.
  • 16.05.2022
Berbok: Važna podrška Kosovu i Srbiji u procesu normalizacije odnosa
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je danas, uoči Saveta šefova diplomatije EU u Briselu, da EU mora ne samo dalje da pruža podršku Zapadnom Balkanu, već i da ispuni dato obećanje da taj region uvede u Uniju, kao i da je za nju lično važno da Kosovo i Srbiju dobiju podršku u procesu normalizacije odnosa.
  • 16.05.2022
Dačić sa Bakojanis o prijemu Kosova u SE
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa šeficom delegacije grčkog parlamenta u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope (PSSE) Dorom Bakojanis i izneo poziciju Srbije da bi prijem Kosova u Savet Evrope bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom Saveta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ta organizacija.
  • 16.05.2022
Bisljimi: Prijava Savetu Evrope usaglašena sa prijateljima
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi ocenio je da je sada pravi trenutak za podnošenje zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope.
  • 16.05.2022