Vesti
Politika

Skupština Kosova o Specijalnom sudu u maju

Tokom prve polovine maja kosovska skupština bi trebalo da usvoji zakon o formiranju Specijalnog suda, piše Zeri.
Skupština Kosova o Specijalnom sudu u maju
Skupština Kosova (Foto arhiv Kim)

To će po pisanju ovog lista biti i najznačajniji izazov koalicije DSK-DPK, a do tada se očekuje u povratak srpskih poslanika za koje se očekuje da podrže taj zakon.

Za izglasavanje zakona, koji će se baviti suđenjem bivšim pripadnicima OVK, a protiv koga su opozicione partije i nekoliko poslanika vladajuće koalicije, potrebni su glasovi dve trećine posalnika, odnosno 81 od ukupno 120.

"Do tada se očekuje povratak poslanika Liste Srpska u Skupstinu Kosova kako bi se zagarantovalo izglasavanje zakona za formiranje tog Tribunala", piše taj dnevnik.

Presednica Kosova Atifete Jahjaga juče je počela susrete sa sefovima poslaničkih grupa kako bi im objasnila posledice koje bi usledile ukoliko se ne formira Specijaln sud, prenosi list "Zeri".Ostale vesti

Rode: Pitam se da li će Srpska lista prekinuti ćutanje
Nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode upitao je da li će se Srpska lista pridružiti, kako navodi, celom svetu u osudi jučerašnjeg napada na Kosovsku policiju.
  • 25.09.2023
Brisel: Lajčak i Eskobar sa diplomatama iz Francuske, Nemačke i Italije
U Briselu bi danas trebalo da se sastanu specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao i diplomatski savetnici lidera Francuske, Nemačke i Italije, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora.
  • 25.09.2023
Zaracin: Moramo imati uspešan dijalog
Dijalog se, naravno, može nastaviti i važno je da se držimo prethodnog u pokušajima da pronađemo način da se dogovoreno u Ohridu implementira, rekao je u Prištini izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin. On je osudio "kriminalni i teroristički" napad na Policiju Kosova i izrazio saučešće porodici ubijenog policajca.
  • 25.09.2023
Tužilac: U Zvečanu nađeno vozilo puno oružja, identifikacija osumnjičenih za ’teroristički napad’

Kosovski specijalni tužilac Naim Abazi izjavio je danas da je policija u Zvečanu našla automobil u kom je bilo sakriveno oružje, kao i da je u toku identifikacija svih osumnjičenih za "teroristički napad" kod sela Banjska u kom je ubijen jedan policajac.

  • 25.09.2023
Rašić o incidentu kod Banjske: Delovala je paravojna formacija, Vučić manipuliše
Ministar za zajednicu i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić kazao je da je noć u Banjskoj protekla mirno kao i da su jučerašnji događaji poražavajući, te da će po njegovom mišljenju tek da proizvedu neke nove efekte.
  • 25.09.2023
Vučić s Bocan Harčenkom: Kurti organizuje etničko čišćenje na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan Harčenkom, s kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu.

  • 25.09.2023