Vesti
Politika

Skupština Kosova i dalje bez predsednika

U Prištini je na pola sata nastavljena, a ubrzo i okončana konstitutivna sednica kosovskog parlamenta zbog nedostatka kvoruma. Neizvesno kada će biti izabrani predsednik i potpredsednik, a ne zna se ni kada će biti održano naredno zasedanje.
Skupština Kosova i dalje bez predsednika
Zgrada Skupštine Kosova (Foto arhiva Kim)

Današnja sednica kosovskog parlamenta, na kojoj je trebalo da se raspravlja o jednoj tački dnevnog reda – izboru predsednika i potpredsednika parlamenta, okončana je posle 30-minutne rasprave.

Na sednicu je došlo 59 poslanika, a njoj nisu prisustvovali poslanici okupljeni oko Demokratske partije Kosova i poslanici Srpske liste, kao i drugih manjinskih stranaka.

DPK je svoj nedolazak objasnio blokadom i nerazumevanjem ostalih albanskih stranaka za izbor njihovog kandidata za predsednika skupštine. Ostale stranke, međutim, tvrde da rad parlamenta blokira upravo koalicija okupljena oko Demokratske partije koja, kako oni tvrde, nema dovoljnu podršku poslanika za izbor predsednika skupštine.

Poslanik pokreta Samoopredeljenje Glauk Konjufca rekao je da izostanak koalicije PAN (tzv. ratne koalicije) na konstitutivnoj sednici parlamenta znači da oni nemaju parlamentarnu većinu za izbor predsednika parlamenta.

Sastanak šefova parlamentarnih grupa sa predsedavajućim trebalo je da počne u 12, a namera je dogovor o sazivanju naredne sednice za izbor predsednika Skupštine.

Prema kosovskom ustavu, naime, koalicija ili partija sa najvećim brojem glasova kandiduje predsednika skupštine. Velika koalicija okupljena oko DPK je nameravala da kandiduje aktuelnog predsednika Kadrija Veselija, ali pošto je bilo jasno da za to neće dobiti podršku, sednica nije održana, a Veselji je kasno sinoć izjavio da će ta koalicija predložiti drugog kandidata.

Drugoplasirano Samoopredeljenje je odbilo sinoćni predlog Kadrija Veselija o još jednom kandidatu za mesto predsednika Skupštine, ukoliko se istog dana glasa za Ramuša Haradinaja za premijera.

Tokom jučerašnjeg zasedanja verifikovani su mandati 120 poslanika, koji su zatim položili zakletve. O predsedniku i potpredsedniku se nije ni raspravljalo.

Rok za konstituisanje parlamenta je 7. avgust.Ostale vesti

CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021
“Šta nakon izbora?”

Kao što je pobeda Pokreta Samoopredeljenje na nedavno održanim parlamentarnim izborima na Kosovu bila očekivana, tako treba da očekivati i da će Aljbin Kurti promeniti odnos prema “nerealnim ciljevima” svoje politike. Kao najozbiljniji kandidat za premijera Kosova, Kurti će revidirati svoje stavove o isključivanju Srpske liste iz buduće Vlade ili marginalizaciju dijaloga sa Beogradom, zaključeno je tokom debate „Šta nakon izbora?“.

  • 26.02.2021
Počeo sastanak predstavnika Srba sa Kosova sa Vučićem
U kasarni ’’Toplički ustanak’’ u Kuršumliji počeo je sastanak predstavnika Srba sa Kosova sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • 26.02.2021
Lajčak sledeće nedelje u poseti Prištini i Beogradu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boraviće u Prištini od 1. do 3. marta, a potom sledi poseta Beogradu 3. i 4. marta.
  • 26.02.2021
Vučić u Kuršumliji sa predstavnicima Srba sa Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa političkim i institucionalnim predstavnicima Srba sa Kosova.
  • 26.02.2021