Vesti
Politika

Skupština danas vanredno o dijalogu sa Beogradom

Predsedništvo kosovske skupštine odučilo je da danas bude održana vanredna sednica, na kojoj će se raspravljati o nastavku dijaloga Beograda i Prištine i najavama Hašima Tačija o "korekciji granica". Vanrednu raspravu zatražile su albanske opozicione stranke.
Skupština danas vanredno o dijalogu sa Beogradom
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Predsednik parlamenta Kadri Veselji, rekao je nakon sednice da očekuje dugu debatu o dijalogu.

Poslanik Socijaldemokratske partije Dardan Sejdiju, očekuje da će se glasati o rezoluciji, kojom će dijalog biti vraćen u parlament, navodeći da opozicione stranke imaju spreman nacrt rezolucije, da se Hašimu Tačiju zabrani da u dijalogu razgovara o promenama granice.

Opozicija insistira na vanrednoj sednici, uoči nastavka dijaloga u Briselu 7. septembra.

Sednica počinje u 10 časova.

Deo opozicionih albanskih stranaka najavio je da će pozvati na proteste uoči dijaloga, tokom ove nedelje.

 Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023