Vesti
Politika

Skupština danas o ratifikaciji SSP-a

Skupština Kosova će danas razmotriti Zakon o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, koji je potpisan prošle nedelje u Strazburu.
Skupština danas o ratifikaciji SSP-a
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Predstavnici opozicije su najavili da neće ometati održavanje sednice kao u prethodnim slučajevima, ali, kako javljaju prištinski mediji, poslanici tri opozicione stranke će bojkotovati sednicu i na njoj će učestvovati samo šefovi poslaničkih grupa opozicije.

Kao i svi međunarodni sporazumi, i ovaj treba da se ratifikuje dvotrećinskom većinom poslanika Skupštine Kosova, odnosno sa najmanje 80 glasova poslanika.

Vladajuća koalicija ima potreban broj glasova, pod uslovom da ratifikaciju podrži i “Srpska lista”, bez nje i podrške opozije, to je, međutim, nemoguće.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je sinoć u otvorenom pismu pozvao lidere i poslanike opozicije da ne bojkotuju današnju sednicu Skupštine, jer se radi o “izuzetno značajnom dokumentu za evropske integracije Kosova”.Ostale vesti

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021