Vesti
Politika

Skupština danas o ratifikaciji SSP-a

Skupština Kosova će danas razmotriti Zakon o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, koji je potpisan prošle nedelje u Strazburu.
Skupština danas o ratifikaciji SSP-a
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Predstavnici opozicije su najavili da neće ometati održavanje sednice kao u prethodnim slučajevima, ali, kako javljaju prištinski mediji, poslanici tri opozicione stranke će bojkotovati sednicu i na njoj će učestvovati samo šefovi poslaničkih grupa opozicije.

Kao i svi međunarodni sporazumi, i ovaj treba da se ratifikuje dvotrećinskom većinom poslanika Skupštine Kosova, odnosno sa najmanje 80 glasova poslanika.

Vladajuća koalicija ima potreban broj glasova, pod uslovom da ratifikaciju podrži i “Srpska lista”, bez nje i podrške opozije, to je, međutim, nemoguće.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je sinoć u otvorenom pismu pozvao lidere i poslanike opozicije da ne bojkotuju današnju sednicu Skupštine, jer se radi o “izuzetno značajnom dokumentu za evropske integracije Kosova”.Ostale vesti

Vlada Kosova pokrenula zahtev za otvaranje ambasade u Izraelu
Premijer Kosova Avdulah Hoti sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Melizom Haradinaj Stublom i dao joj saglasnost da predsedniku uputi zahtev za otvaranje diplomatske misije u Izraelu, navodi se u objavi premijera na Fejsbuk nalogu.
  • 20.10.2020
Hiseni: Ustav Kosova se neće menjati
Kosovski državni koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni uveren je da nijedan sporazum, ukljućujući i onaj o ZSO, neće početi da se primenjuje ako ne bude uzajamnog priznavanja, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 20.10.2020
Kosovska vlada usvojila plan za sprovođenje vašingtonskog sporazuma
Kosovska vlada je usvojila listu akcija usmerenih na sprovođenje sporazuma iz Vašingtona koji se bavi ekonomskom normalizacijom između Beograda i Prištine.
  • 20.10.2020
EU: Lajčak pogrešno interpretiran, ustavne izmene važe i za Beograd
Zvanični Brisel je ocenio da je izjava Specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka o ustavnim izmenama pogrešno interpretirana.
  • 19.10.2020
Bajden: Nezavisnost Kosova nepovratan proces

Kandidat za predsednika SAD Džo Bajden izjavio je da će preokrenuti, kako je naveo, "neuravnoteženi pristup" administracije američkog predsednika Donalda Trampa prema Srbiji i Kosovu, obnavljajući, prema njegovoj oceni, "pravdu i jednakost u odnosima".

  • 18.10.2020
Kritike iz Prištine zbog izjave Lajčaka da Ustav nije Biblija
Predsednica kosovske Skupštine Vjosa Osmani izjavila je da nikada nije rekla da se slaže da se Zajednica opština sa srpskom većinom formira u skladu sa sporazumom iz 2015. godine i da izjava specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka u Beogradu nije tačna.
  • 18.10.2020