Vesti
Politika

Skupština danas o ratifikaciji SSP-a

Skupština Kosova će danas razmotriti Zakon o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, koji je potpisan prošle nedelje u Strazburu.
Skupština danas o ratifikaciji SSP-a
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Predstavnici opozicije su najavili da neće ometati održavanje sednice kao u prethodnim slučajevima, ali, kako javljaju prištinski mediji, poslanici tri opozicione stranke će bojkotovati sednicu i na njoj će učestvovati samo šefovi poslaničkih grupa opozicije.

Kao i svi međunarodni sporazumi, i ovaj treba da se ratifikuje dvotrećinskom većinom poslanika Skupštine Kosova, odnosno sa najmanje 80 glasova poslanika.

Vladajuća koalicija ima potreban broj glasova, pod uslovom da ratifikaciju podrži i “Srpska lista”, bez nje i podrške opozije, to je, međutim, nemoguće.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je sinoć u otvorenom pismu pozvao lidere i poslanike opozicije da ne bojkotuju današnju sednicu Skupštine, jer se radi o “izuzetno značajnom dokumentu za evropske integracije Kosova”.Ostale vesti

Stoltenberg: Zabrinjavajuće stanje na severu Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar rekao, zabrinjavajuće situacije na severu Kosova.

  • 26.09.2021
Borelj: Provokacije su neprihvatljive

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj, rekao je da nastavlja pažljivo da prati situaciju na severu Kosova i poručio obema stranama da su "neprihvatljive" sve dodatne provokacije ili jednostrane i nekoordinisane akcije.

  • 26.09.2021
Stefanović i Mojsilović obilaze vojne snage u Raškoj

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović počeli su danas obilazak dela srpskih vojnih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

  • 26.09.2021
Albanija: Pozivamo Srbiju da povuče svoje oružane snage

Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova Albanije izrazilo je zabrinutost zbog eskalacije situacije na severu Kosova i pozvalo Srbiju da povuče oružane snage upućene na administrativni prelaz sa Kosovom.

  • 26.09.2021
Šarl Mišel pozvao Beograd i Prištinu da spuste tenzije i nastave dijalog

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je Beograd i Prištinu da spuste tenzije na severu Kosova i da nastave pregovarački proces.

  • 26.09.2021
Incidenti
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da je "za šaku glasova na predstojećim izborima", spreman da "izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".
  • 25.09.2021