Vesti
Politika

Skupština 7. maja o Specijalnom sudu

Skupština Kosova će 7. maja na sednici, kako se očekuje, raspravljati i usvojiti amandmane na Ustav Kosova koji će otvoriti put za stvaranje Specijalnog suda za ratne zločine pojedinaca iz bivše OVK.

Skupština 7. maja o Specijalnom sudu
Skupština Kosova (Foto Kim)

Posle usvajanja amandmana očekuje se takođe tokom maja razmotranje i Zakona o Specijalnom sudu.

Dnevnik Zeri iz svojih međunarodnih izvora je saznao da međunarodni predstavnici na Kosovu traže od institucija Kosova da se tokom maja okonča pitanje Specijalnog suda, posebno sada kada se u institucije vratila Srpska lista.

Dnevnik procenjuje da izazov za institucije predstavlja obezbeđivanje 80 glasova koliko je potrebno da amandmani budu usvojeni na Skupštini, pošto je oko 40 poslanika protiv usvajanja amandmana i zakona.

Tri opozione partije, Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Incijativa za Kosovo imaju 31 poslanika i oni su se izjasnili da će glasati protiv.

Među onima koji mogu glasati protiv zakona su i neki poslanici iz redova vladajuće DPK i pripadnici bošnjačke zajednice.

Za usvajanje amandmana i zakona potrebna je dvotrećinska većina poslanika, odnosno 80 od 120 poslanika koliko ima Skupština Kosova i dvotrećinska većina poslanika iz redova nacionalnih zajednica, odnosno 14 glasova od 20 poslanika koliko imaju manjine u Skupštini Kosova.Ostale vesti

Makron: Pozdravljam dogovor iz Ohrida, nastavićemo da učestvujemo u procesu dijaloga
Predsednik Francuske Emanuel Makron je na samitu Evropske unije pozdravio "dogovor Beograda i Prištine" kao "značajan napredak" i najavio da će Francuska i Nemačka nastaviti da aktivno učestvuju u procesu dijaloga.
  • 24.03.2023
Đilas: Oni koji su mahali papirima sad da objasne ko im je dao te falsifikate
Predsednik Stranke slobode i pravde Dragana Đilas rekao je za Nova.rs, reagujući na informacije koje su danas objavili istraživački mediji, a koji se odnose na fabrikovanje "afere Mauricijus", da je vlast deceniju izmišljala afere protiv njega u koje je poverovao veliki broj ljudi. On je dadao da je sada na novinarima i državnim funkcionerima, koji su govorili o njegovim tajnim računima na Mauricijusu, da objasne ko im je zaista dao te falsifikate.
  • 24.03.2023
Obradović najavio krivičnu prijavu protiv Vučića zbog ’’priznanja okupacije’’

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, najavio je danas u Beogradu da će naredne nedelje podneti krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog krivičnog dela "priznanje okupacije".

  • 24.03.2023
Osmani položila venac palim borcima sa ambasadorima Kvinte: „Zahvalni za 24. mart“
Predsednica Kosova Vjosa Osmani položila je venac na Spomenik palim vojnicima za slobodu i naglasila da će "građani Kosova uvek biti zahvalni za 24. mart, dan preokreta, nade i slobode".
  • 24.03.2023
Hil izjavio saučešće porodicama poginulih u NATO bombardovanju
Američki amasador Kristofer Hil uputio je danas saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih i porodicama poginulih u NATO bombardovanju.
  • 24.03.2023
Lideri EU pozdravili dogovor Beograda i Prištine
Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije pozdravili su dogovor koji su lideri Srbije i Kosova postigli 18. marta u Ohridu.
  • 24.03.2023