Skot i Kosnet: Podrška BG i PR za sveobuhvatni sporazum

Vreme je da Kosovo ukine takse, da Srbija odgovori na konstruktivan način, da prestanu provokacije sa obe strane, da se Beograd i Priština vrate dijalogu koji predvodi Evropska unija, i da se obe strane odvažno opredele za mir, ocenjuju u autorskom tekstu za Politiku i prištinski Zeri američki ambasadori u Beogradu i Prištini.

Podeli ovaj članak sa:
 • Američka zastava (Foto cdm.me)

Dodaju da će Beograd i Priština u tome imati punu podršku SAD kako bi se uobličio i sproveo sveobuhvatan sporazum.

"Ako tako uradite, optimisti smo da možete postići istorijski sporazum o normalizaciji u 2019. godini", saglasni su Kajl Skot i Filip Kosnet.

Navode da trezveno političko vođstvo koje ima viziju, može dovesti do sveobuhvatnog sporazuma između Srbije i Kosova, u čijem središtu bi, kako tvrde, bilo uzajamno priznavanje.

"Taj uspeh bi položio temelje mirnije i naprednije budućnosti svih naroda u ovom regionu", ocenjuje se u tekstu ambasadora.

Predsednik Donald Tramp je, podsećaju, nedavno pisao liderima Srbije i Kosova da bi podstakao obe strane da "iskoriste trenutak i svoje političko vođstvo upotrebe za donošenje odluka" koje bi zadovoljile interese obe strane.

Predsednik Tramp je dodao i da bi "bilo za žaljenje propustiti ovu jedinstvenu priliku za mir, bezbednost i ekonomski razvoj", navode ambasadori i dodaju da je predsednik Tramp već pozvao predsednike Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Belu kuću da obeleže taj uspeh čim do njega dođe.

"Verujemo da je sporazum moguć i nadamo se da ćemo ga proslaviti zajedno s vama, baš kao što slavimo hrabrost grčkih i makedonskih vođa", ocenjuju u autorskom članku, i dodaju da bi kreativnost koju su pokazali lideri u Atini i Skoplju kako bi rešili decenijski spor trebalo da posluži kao inspiracija svima u regionu.

"SAD niti su, niti će propisivati kako to rešenje treba da izgleda, ali veruju da mora biti primenljivo kako na Kosovu tako i u Srbiji i da mora doprineti dugoročnoj stabilnosti u regionu", poručuju ambasadori.

Na liderima i njihovim timovima je, kako su istakli, da se vrate pregovorima predvođenim Evropskom unijom i ispitaju sve mogućnosti, kao i da na jasan i otvoren način komuniciraju sa svojim građanima - što bi ne samo osiguralo da pregovori odražavaju volju naroda, već i pomoglo u prevazilaženju strepnje i sumnjičavosti.

U članku se ocenjuje da nedavni koraci i Beograda i Prištine, zbog kojih napetost raste, moraju prestati da bi uopšte postojala nada u postizanje trajnog mira, napretka i pravde u regionu.

"Ukoliko dve strane ne iskoriste ovu priliku, rizikujete da propustite najbolju priliku za čitavu jednu generaciju".

Trajan i primenljiv kompromisni sporazum je u interesu obe zemlje, a dugoročna stabilnost i prosperitet Kosova i Srbije zavise od povratka dijalogu predvođenog EU i hrabrosti da se pravaziđe prošlost i zajedno gradi zajednička budućnost.

"Ako su Srbija i Kosovo spremni da pođu tim putem, SAD će biti na vašoj strani na svakom koraku", zaključuju ambasadori.

Ostale vesti

 • Haradinaj u

  Haradinaj u "Trepči

  kosovski premijer Ramuš Haradinaj obišao je rudnik "Trepča", povodom 30 godina od štrajka glađu rudara albanske nacionalnosti, zbog navodno neustavne odluke Beograda da Kosovu ukine autonomiju. Haradinaj je rekao da je najbolji način da se tadašnje žrtvovanje rudara Albanaca u rudniku Stari trg nagradi "lavovska" borba da se Trepči vrati život.

 • Kosovska policija zaplenila kamion robe sa teritorije centralne Srbije?

  Kosovska policija zaplenila kamion robe sa teritorije centralne Srbije?

  Kosovska policija prekršila je sporazum o kretanju u pograničnom pojasu i ilegalno ušla na teritoriju centralne Srbije odakle je zaplenila jedan kamion sa robom, tvrdi vlasnik tog kamiona, S.D. Iz Kosovske policije nema zvaničnog komentara na navode, ali u izveštaju tvrde da je kamion zaplenjen u Šarpelju koji pripada rejonu Leposavića.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane