Vesti
Politika

Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida

Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Sa pregovora u Ohridu (Foto Fejsbuk M. Lajčak)

Osmani je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Džačkom, rekao da su razgovarali o nedavno postignutom dogovoru Kosova i Srbije u Ohridu i da su se složili da taj dogovor postoji i da obe strane treba da ga sprovedu bez odlaganja, u čemu mogu da računaju na podršku i pomoć.

„Oni su naši susedi i mi pozdravljamo svaki napredak koji znači stabilnost i prosperitet za ceo region. Bez obzira na različite interpretacije onoga što je dogovreno i što treba da se implementira složili smo se da dogovor postoji i da strane teba da ga sprovedu bez odlaganja, u čemu će imati našu potpunu podršku i spremnost da im pomognemo“, rekao je Osmani.

Skoplje i Tirana, kako je istakao, smatraju da je od izuzetne važnosti je da taj dogovor, u skladu sa njegovim temeljnim principima i elementima, bude svebuhvatan i da u jednom trenutku rezultira međusobnim priznanjem.

„Ceo region, svih šest zemalja Zapadnog Balkana, treba da dobiju jasnu evropsku perspektivu, gde će ostvariiti svoju suštinsku integraciju, a to ne može da se realizuje sa otvorenim i nerešenim pitanjima“, rekao je šef diplomatije Severne Makedonije.

Albanska ministarka za Evropu i spoljne poslove Džačka je rekla da su pozdravili dogovor od 18. marta u Ohridu sa aneksom za normalizaciju odonosa Kosova i Srbije.

„Mislimo da će ovaj dogovor poboljšati evroatlantsku perspektivu regiona (Zapadnog) Balkana i podržavamo angažman EU i SAD i primeni Aneksa koji je integalni deo dogovora o normalizaciji odnosa“, rekla je Olta Džačka, koja danas boravi u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji.Ostale vesti

Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023
Policija: Situacija na severu mirna
Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija na severu Kosova mirna.
  • 03.06.2023
Apel za mir

Sto šezdeset kosovskih Srba, među kojima je predstavnika civilnog društva, medija, institucija kulture, profesora, lekara, advokata, sudija, studenata, političara, inženjera, te preduzetnika potpisalo je “Apel za mir” kojim najpre ukazuje na probleme pruža svoje viđenje za izlazak iz krize na severu Kosova. Naveli su da su duboko zabrinuti represivnim i agresivnim delovanjem Vlade Kosova i ponašanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova koje, kako ističu, može eskalirati do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana, te i trajno narušiti mogućnosti pomirenja i zajedničkog suživota između Albanaca i Srba na Kosovu.

  • 03.06.2023
Vučić posetio ranjenog Galjaka u bolnici u Beogradu
Dragiša Galjak koji je u ponedeljak ranjen tokom sukoba između Kfora i lokalnih Srba u Zvečanu nalazi se na bolničkom lečenju u Beogradu. Tamo ga je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Galjak je nakon KBC Kosovska Mitrovica gde je bio na lečenju prebačen u Urgentni centar KC u Beogradu.
  • 03.06.2023
Bela kuća: Poziv Beogradu da povuče vojsku, a Prištini da povuče policiju
Džonatan Fajner, glavni zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti. Takođe, pozvao je Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada, prenosi RTS.
  • 03.06.2023