Vesti
Politika

Skinas: Sukobi među susedima Uniji nisu potrebni

Iz Brisela ponovo kritika Prištini zbog uvedene takse na robu iz Srbije. Glavni portparol Evropske Кomisije Margaritis Skinas podseća na jasan stav unije da taj potez ne govori u prilog napretku na evropskom putu.
Skinas: Sukobi među susedima Uniji nisu potrebni
Margaritis Skinas (Foto: Politico Europe)

Sukobi među susedima, uniji nisu potrebni – savetuje glavni portparol Evropske komisije koji je, kaže, obilazeći zemlje Zapadnog Balkana sa Žan Кlod Junkerom, video jasnu orijentaciju ka Evropskoj uniji.

"EU je jasno saopštila da je disproporcionalno uvećanje takse Prištine signal koji ne govori u prilog napretku na evropskom putu. Mislim da je ta poruka shvaćena i nastavićemo da iznosimo taj naš stav", rekao je portparol Кomisije.

Grk Margaritis Skinas nema odgovor na pitanje može li se očekivati nastavak dijaloga Beograda i Prištine do isteka mandata aktuelne Evropske komisije.

"Bilateralni problemi ne smeju biti uvezeni u EU. Potrebno je da se proces dijaloga nastavi", rekao je Skinas.Ostale vesti

Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020
RIK: Na Kosovu 90 biračkih mesta
Republička izborna komisija (RIK) Srbije usvojila je sinoć Dopunsko rešenje o određivanju biračkih mesta za parlamentarne izbore 21. juna u Srbiji i odredila 90 biračkih mesta na Kosovu, a 43 u inostranstvu.
  • 31.05.2020
Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020