Vesti
Politika

Skijališta Srbije: Za sve o Ski centru Brezovica kontaktirajte Kancelariju za KiM

"Molimo Vas da za sva pitanja vezano za Ski centar Brezovica kontaktirate Кancelariju za Кosovo i Metohiju", odovoreno je nakon pet dana iz JP Skijališta Srbije na upit RTV Kim.
Skijališta Srbije: Za sve o Ski centru Brezovica kontaktirajte Kancelariju za KiM
Brezovica (Foto arhiva Kim)

Rukovodilac sektora za marketing Skijališta Srbije Ana Jovanović je u kratkom pisanom odgovoru uputila našu redakciju da za sva pitanja "vezano za Ski centar Brezovica" kontaktiramo Кancelariju za КiM.

Iz Holding kompanije Fond Inex Interexport Beograd nas još uvek nisu udostojili ni odgovora u jednoj rečenici, iako su i njima 19. januara prosleđena pitanja u vezi sa najnovijim dešavanjima u vezi sa ski centrom u opštini Štrpce.

Podsetimo, 20. januara je direktor Kancelarije za KiM dr Petar Petković za Tanjug TV izjavio da Ski centar Brezovica "nije predat Kosovu" i da će Srbija nastaviti da se bori za Brezovicu i pomaže upravu i radnike".

"Nastavljamo da pomažemo Ski centar Brezovica, ali pomoći ćemo da pravi vlasnici, a to su Skijališta Srbije i Ineks Intereksport u Beogradu, potraže svu potrebnu pravnu zaštitu, kako bi u imovinskom smislu zaštitili Ski centar", naveo je tada on.

Dan ranije (19. januara) je iz Pres službe Opštine Štrpce za RTV Kim potvrđeno da je Ski centar Brezovica fiskalizovan “u skladu sa važećim zakonskim regulativama” (na Kosovu).

“Unazad neko vreme je došlo do akcije finansijske policije kao poreskih insititucija Kosova, usled činjenice da nije bilo tragova finansijskog poslovanja Ski centra. To je za posledicu imalo pokretanje krivičnih prijava protiv određenog broja zaposlenih u Ski centru. Fiskalizacijom rada Ski centra samo je urađeno ono što je zakonska obaveza, a sa druge strane sprečeno dovođenje u pravni rizik zaposlenih u njemu”, navedeno je, između ostalog, u odgovoru našoj redakciji iz te lokalne samouprave.

Inače, u kosovskom pravnom sistemu, još 5. maja 2021. godine osnovano je preduzeće „N SH INEX SHARR PLANINA BREZOVICË SH.P.K.” u stopostotnom vlasništvu Kosovske privatizacione agencije (KPA).

Nakon pisanja RTV Kim da čak i stanovnici Sirinićke Župe od nedavno plaćaju parking i ulaz u svoj ski centar, Opština Štrpce je danas objavila da je predsednik te lokalne samouprave Dalibor Jevtić uputio dopis ministru za zaštitu životne sredine Ljiburnu Aljiu i direktoru Nacionalnog parka „Šar planina“ Bajramu Kafedžoliju sa zahtevom da se ukine naplata ulaska automobila lokalnom stanovništvu u delu Nacionalnog parka na Brezovici.

Samo nekoliko dana ranije, za RTV Kim je iz Opštine Štrpce najavljeno kako je "inicirano nekoliko sastanaka, između ostalog i sa resornim ministrom Ljiburnom Aljiuom", te da će "javnost biti upoznata sa svim detaljima vezanim za ovo pitanje”.

Iz ove lokalne samouprave je tom prilikom poručeno da je Nacionalni park van nadležnosti Opštine, iako je na njenoj teritoriji, te da “postoje mnoga otvorena pitanja koja opština rešava, kako sa predstavnicima Nacionalnog parka, tako i sa ostalim nadležnim institucijama”.

Prošlog petka, 21. januara u Štrpcu su privedeni Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice i Danijel Vasiljević iz GI „Sloboda Štrpce“. Kako su naveli za RTV Kim, oni su "mirnim putem došli u Opštinu Štrpce da gradonačelniku te lokalne samouprave, Daliboru Jevtiću postave par pitanja u vezi sa privatizacijom Ski centra Brezovica". Iz ove lokalne samouprave su rekli da su Arsenijević i Vasiljević u zgradu ušli bez dozvole, da su neovlašćeno snimali ispred kabineta predsednika, te da se protiv Vasiljevića vodi krivični postupak zbog vređanja porodice Dalibora Jevtića na društvenim mrežama.

Iz Policije Kosova toga dana nisu odgovorili na mnogobrojne pozive RTV Kim, pa je javnost ostala uskraćena za više detalja o ovom slučaju.Ostale vesti

Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture privremenih prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022
Borelj se nada sastanku Vučića i Kurtija
Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na poštovanje i primenu svih do sada postigutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i na nastavak razgovora pod pokroviteljstvom EU.
  • 17.05.2022
Kosovska vlada uvela nove sankcije Rusiji, ali i Belorusiji
Kosovska vlada na današnjoj sednici usvojila je novi set sankcija protiv Rusije, što je ujedno drugi set od početka rata u Ukrajini.
  • 16.05.2022
Berbok: Važna podrška Kosovu i Srbiji u procesu normalizacije odnosa
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je danas, uoči Saveta šefova diplomatije EU u Briselu, da EU mora ne samo dalje da pruža podršku Zapadnom Balkanu, već i da ispuni dato obećanje da taj region uvede u Uniju, kao i da je za nju lično važno da Kosovo i Srbiju dobiju podršku u procesu normalizacije odnosa.
  • 16.05.2022
Dačić sa Bakojanis o prijemu Kosova u SE
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa šeficom delegacije grčkog parlamenta u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope (PSSE) Dorom Bakojanis i izneo poziciju Srbije da bi prijem Kosova u Savet Evrope bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom Saveta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ta organizacija.
  • 16.05.2022
Bisljimi: Prijava Savetu Evrope usaglašena sa prijateljima
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi ocenio je da je sada pravi trenutak za podnošenje zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope.
  • 16.05.2022