Vesti
Politika

Skat: SAD su partneri i Vlade Kosova i Vlade Srbije

Sjedinjenje Države su partneri i Srbije i Kosova, tvrdi ambasador te zemlje Kajl Skat, a na pitanje da li se SAD prepoznaju u izjavama predsednika Srbije da se oseća izdano od zapadnih partnera, Skat je rekao - nema potrebe za tim.
Skat: SAD su partneri i Vlade Kosova i Vlade Srbije
Kajl Skat (Foto Fonet)

Ambasador Skat kaže da bi voleo da u maju u Sofiji vidi sve članice Unije i sve zemlje Zapadnog Balkana i tako je odgovorio na spekulacije da tri članice Unije neće na samit u Bugarsku zbog učešća Kosova.

"Mislim da su samit u Sofiji i nova strategija Evropske unije izuzeto važni za dalje integracije ovog regiona u EU. Bila bi šteta da se neka politička pitanja mešaju u taj proces i da zamagle ono što su stvarni ciljevi samita u Sofiji i procesa intergacija uopšte. Nova strategija Unije daje jasnu perspektivu zemljama ovog regiona, datum 2025. je ono na šta bi trebalo da budemo fokusirani. Takođe, potrebno je da se fokusiramo na ispunjavanje uslova kako bi svaka zemlja napredovala u svom nastojanjima da postane članica Unije. Voleo bih da vidim sve članice EU i sve zemlje kandidate na tom samitu", izjavio je Skat.

Kada je reč o kriterijumima koje Srbija mora da ispuni, ambasador Skat je bio jasan.

"Da bi postala članica EU, to je jasno i predsednik Vučić to prihvata. Potreban je pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Prošle sedmice videli smo da je napravljen veliki korak nazad u tom procesu. Mislim da je jedino rešenje da se krene dalje, da se rešavaju problemi pregovorima, da se strane vrate za pregovarački sto u okviru briselskog procesa koji vodi Evropska unija. SAD su partner i Vlade Kosova i Vlade Srbije", rekao je Skat.

Na pitanje da li je do kraja 2018. moguće postizanje pravnoobavezujućeg sporazuma, američki ambasador je rekao da veruje da je to moguće ukoliko postoji politička volja obe strane i da se nada da će takav sporazum biti postignut do kraja godine.

 Ostale vesti

SSP: Zbog nesposobnosti SNS-a Srbi na Kosovu prepušteni teroru
Stranka slobode i pravde (SSP) je ocenila da su zbog nesposobnosti kadrova Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbi na Kosovu "prepušteni na milost i nemilost suludom režimu premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji nad njima sprovodi otvoreni teror".
  • 25.09.2023
Radosavljević: Opština Leposavić još uvek nije u potpunosti funkcionalna

Direktor odeljenja za sport, kulturu i omladinu u opštini Leposavić Nenad Radosavljević rekao je u emisiji Slobodno srpski da u ovoj lokalnoj samoupravi zaposleno oko 30 Srba, koji redovno odlaze na svoja radna mesta. Međutim, zbog kako je naveo određenih problema, opština još uvek nije u potpunosti funkcionalna.

  • 25.09.2023
Dačić: Zašto kosovska policija nije prepustila KFOR-u da rešava situaciju?
Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas, povodom sukoba na severu Kosovu u blizini manastira Banjska u kojem je poginulo i ranjeno više osoba, da je najvažnije pitanje ’’šta će tamo kosovska policija, po kom to pravu i po kom dokumentu’’.
  • 25.09.2023
Lajčak: Neophodni preventivna diplomatija i dijalog
Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak smatra da su sukobi u Banjskoj pokazali da su neophodni preventivna diplomatija i navodi da će se on lično u narednim danima u potpunosti fokusirati na pronalaženje načina da se krene napred.
  • 25.09.2023
Kapčan: Napad nije bio spontan
To očigledno nije bio spontani napad, kaže za Radio Slobodna Evropa Čarls Kapčan, profesor Unvierziteta Džordžtaun i nekadašnji direktor za evropska pitanja u američkom Nacionalnom savetu za bezbednost u administracijama Bila Klintona i Baraka Obame.
  • 25.09.2023
Vučić: Stradala trojica Srba sa Kosova, ubistvo policajca za osudu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je današnji dan jedan od najtežih za Srbiju i srpski narod od 2004 i 2008. godine. Naveo je da je grupa Srba postavila barikade u Banjskoj, te da je došlo do sukoba. Osudio je ubistvo kosovskog policajca.

  • 24.09.2023