Vesti
Politika

"Situacija oko KiM i BiH zabrinjava"

Situacija oko Kosova i Bosne i Hercegovine veoma zabrinjava, upozorava ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko. Ističe da je pristup Beograda u dijalogu sa Prištinom pošten i da je neophodno postići rešenje, koje može da potvrdi Savet bezbednosti UN, a koje će na prvom mestu zadovoljiti nacionalni interes Beograda.
Aleksandar Bocan-Harčenko (Foto Tanjug)

Aleksandar Bocan-Harčenko kaže da ne ohrabruju poruke Zapada u kojima se insistira na priznanju nezavisnosti Kosova, ali i pokušaju da se Republici Srpskoj oduzmu ovlašćenja garantovana Dejtonskim sporazumom i ističe da Rusija u kontaktima sa međunarodnim partnerima "gura" stav koji odgovara Beogradu.

"Rusija nije učesnik dijaloga, ali je stalna članica SB UN i prati situaciju oko KiM uz stalnu i veoma dobru razmenu informacija i mišljenja sa Beogradom, što je bio slučaj i u telefonskom razgovoru ruskog i srpskog predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Vučića pre nekoliko dana", navodi ruski ambasador u intervjuu za Tanjug.

Ističe i aktivnosti Rusije kao stalne članice SB UN i članice drugih međunarodnih organizacija usmerene na, kako kaže, sprečavanje učlanjenja Kosova u međunarodne institucije i daljeg širenja priznanja kosovske nezavisnosti.

Kao najsvežiji primer diplomatsko-političkih aktivnosti Moskve navodi razgovor šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom u Moskvi pre nekoliko dana, tokom kojeg je, kako kaže, između ostalog, iznet i stav Rusije o situaciji na Zapadnom Balkanu.

"Ministar Lavrov je govorio o nemogućnosti pritisaka i kršenja suvereniteta na Zapadnom Balkanu, imajući na umu, osim Kosova, i pitanje BiH i prevelikih aktivnosti visokog predstavnika. To vidimo kao mešanje u unutrašnje stvari BiH, koja je nezavisna država, a ne protektorat", ističe Bocan-Harčenko.

On podseća da je u regionu mnogo otvorenih pitanja i da problemi nisu novi, ali da je sve više pritisaka i neprihvatljivih izjava koje dolaze iz Prištine, BiH, ali i sa Zapada, a političku situaciju u Prištini vidi kao "nestabilnu" uz ocenu da je teško predvideti kada će biti nastavljen dijalog sa Beogradom, pod okriljem Evropske unije, i kakvi će biti njegovi rezultati.

"Zabrinjavajuće poruke iz Prištine"

"Na KiM su izbori, u ovom trenutku dijalog nije moguć i to je stav Miroslava Lajčaka i EU. Ne zna se kada će se dijalog nastaviti, a teško je reći kakvi će biti rezultati. Situacija na Kosovu se nije poboljšala za srpsko stanovništvo, nema osećaja bezbednosti, a previše je tenzija i napetosti od strane kosovoalbanske političke elite", kaže Bocan-Harčenko.

On dodaje da zato, uz zabrinjavajuće poruke iz Prištine, ali i iz pojedinih zapadnih zemalja da je rešenje kosovskog čvora navodno moguće samo uz priznanje nezavisnosti Kosova, zabrinjava to što su ostala pitanja "sporedna" i što se najavljuje da će se ona rešavati nakon priznanja.

Ističe da je dugotrajno i pravično rešenje kosovskog pitanja moguće isključivo na osnovu međunarodnog prava, odnosno rezolucije 1244 SB UN.

Na podsećanje da je po stupanju na dužnost ambasadora u Beogradu rekao da će pokušati da se, "rame uz rame" sa Srbijom, izbori da se međunarodno pravo vrati u region, pre svega po pitanju Kosova, i pitanje koliko je uspeo u tome, kaže da se "teško utvrđuje međunarodno pravo u regionu, ali ohrabruje što sa Srbijom imamo najbolju saradnju, razumevanje, istovetan pristup..."

"Što se tiče Kosova, Srbija ima ključnu ulogu, pa jednu od ključnih - što se tiče BiH", zaključuje Bocan-Harčenko.Ostale vesti

Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021
Vučić: Niko nije terao ljude na Kosovu da glasaju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko nije terao ljude u srpskim sredinama na Kosovu da izađu na lokalne izbore koji su održani u nedelju i dodao da je zadovoljan izlaznošću.
  • 19.10.2021
Kosovski MUP: Izdato preko 58.000 nalepnica
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada je izdalo 58.027 kompleta nalepnica za vozila sa srpskim registarskim oznakama, koja se kreću po Kosovu, a prema sporazumu iz Brisela postignutom 30. septembra.
  • 19.10.2021
Posmatračka misija EU: Srpska lista vršila pritisak na birače
Lokalni izbori na Kosovu bili su dobro organizovani, veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor, osim u opštinama u kojima žive kosovski Srbi gde su zabeleženi direktni pritisci aktivista Srpske liste na birače, navodi se preliminarnom izveštaju posmatračke misije Evropske unije.
  • 19.10.2021